Troszke skaplikowane jak dla mnie zadanie moze dla kogos jest to blachostka i pomoze
Jak dla mnie zagmatwane strasznie no i niewiem jakiego wzoru uzyc poprostu jednym slowem czarna magia
restauracje miesiecznie odwiedza 1500 gosci. Wlasciciel restauracjoi postanowil dokonac analizy statystycznej rachunkow gosci. Wykonano zadania pilotazowe, okazalo sie ze wysokosc placonych rachunkow jest zmienna losowa o rozkaldzie normalnym N (150;25 ) Jaka powinna byc liczebnosc proby dla tej restauracji przy zalozonym bledzie 5 zl, aby proba spelniala warunki reprezentatywnosci?
Uff, napisane jesli komus sie uda z gory wielkie dzieki pozdrawiam
liczebnosc proby
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
liczebnosc proby
metoda reprezentatywna - losowanie nieograniczone zależne, estymacja średniej
potrzebna liczebność próby:
\(\displaystyle{ n=\frac{N}{1+\frac{Nd^2}{u^2_{\alpha}S^2}}}\)
\(\displaystyle{ N}\) - liczba elementów populacji
\(\displaystyle{ d}\) - dopuszczalny błąd
\(\displaystyle{ u_{\alpha}}\) - odczytana z tablic wartość dla przyjętego współczynnika ufności
\(\displaystyle{ S^2}\) - oszacowana wariancja rozkładu populacji
potrzebna liczebność próby:
\(\displaystyle{ n=\frac{N}{1+\frac{Nd^2}{u^2_{\alpha}S^2}}}\)
\(\displaystyle{ N}\) - liczba elementów populacji
\(\displaystyle{ d}\) - dopuszczalny błąd
\(\displaystyle{ u_{\alpha}}\) - odczytana z tablic wartość dla przyjętego współczynnika ufności
\(\displaystyle{ S^2}\) - oszacowana wariancja rozkładu populacji