Witam Szanownych Użytkowników,
mam problem z rozwiązaniem zadania, którego treść załączam poniżej. Szczerze mówiąc, całkowicie nie mam pojęcia jak zabrać się za to zadanie. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Treść zadania:
Dwie tabele przedstawiają wyniki działania narzędzia analizy Excela Regresja, w odniesieniu do modelu \(\displaystyle{ E(Y|x)=a_0+a_1\cdot x}\), gdzie zmienną \(\displaystyle{ x}\) jest nasłonecznienie[godziny], a \(\displaystyle{ Y}\) jest temp. minimalną[*C]
a) Jaką hipotezę \(\displaystyle{ H_0}\) należy testować, aby zbadać, czy oszacowana zależność może zostać uznana za statystycznie istotną?
b) Dokończyć: na poziomie istotności \(\displaystyle{ \alpha = 5\%}\) "istnieją podstawy do odrzucenia \(\displaystyle{ H_0}\)"/"nie ma podstaw do odrzucenia \(\displaystyle{ H_0}\)" (zakreślić poprawną odpowiedź), ponieważ ...
c) Ile wynosi wartość współczynnika determinacji?
d) Ile wynosi wartość błędu standardowego?
e) Wpisać odpowiednie wartości: \(\displaystyle{ \alpha_0 =\ ? , \alpha_1 =\ ?}\)
f) Jeśli wartość zmiennej \(\displaystyle{ X}\) wzrośnie o jedną jednostkę, to średnia wartość zmiennej \(\displaystyle{ Y}\) "wzrośnie"/"zmaleje" (zakreślić poprawną odpowiedź) o ...
Tabele:
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c} Rkwadrat &0.000922951 \\ \hline błąd\ standardowy &1.67319 \end{array}}\)
\(\displaystyle{
\begin{array}{c|ccccc} & współczynnik & błąd\ wsp. & stat.\ t & wartość\ p & dolne\ 95\% & górne\ 95\% \\ \hline w.wolny & 2.58945 & 1.21689 & 2.12792 & 0.0422835 & 0.9677605 & 5.08213 \\ uslonecznienie & -0.0023262 & 0.0144637 & -0.160831 & 0.873382 & -0.0319537 & 0.0273013 \end{array}
}\)
Weryfikacja hipotez statystycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 08:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xdsdsds
- Podziękował: 32 razy
Weryfikacja hipotez statystycznych
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2019, o 16:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyszło do niczego, ale przynajmniej starałeś się.
Powód: Wyszło do niczego, ale przynajmniej starałeś się.