Witam
Mam problem z jednym zadaniem:
Oprocentowanie lokat w bankach wynosi (%):
6; 7; 6,5; 7; 5; 6; 6,5; 7; 5; 8; 5,5; 6.
a) określić zbiorowość, jednostkę oraz cechę statystyczną
b) wyznaczyć i zinterpretować odchylenie standardowe
Nie rozumiem zwłaszcza punktu a. Jak na chłopski rozum mam wiedzieć do to zbiorowość, jednostka i cecha? W pkt b 3 razy liczyłem i 3 razy wychodziło mi co innego ;(
Oprocentowanie lokat
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Oprocentowanie lokat
a)
Zbiorowość (populacja)
Osoby posiadające oprocentowane lokaty w bankach.
Jednostka
\(\displaystyle{ 1\%}\) - jednostka oprocentowania.
Cecha statystyczna
Lokata w banku.
b)
Program R
Interpretacja odchylenia standardowego
Odchylenie od średniego oprocentowania lokat wynosi \(\displaystyle{ \pm 0, 89\%.}\)
Zbiorowość (populacja)
Osoby posiadające oprocentowane lokaty w bankach.
Jednostka
\(\displaystyle{ 1\%}\) - jednostka oprocentowania.
Cecha statystyczna
Lokata w banku.
b)
Program R
Kod: Zaznacz cały
> procent<-c(6.0,7.0,6.5,7.0,5.0,6.0,6.5,7.0,5.0,8.0,5.5,6.0)
> sd(procent)
[1] 0.8908202
Odchylenie od średniego oprocentowania lokat wynosi \(\displaystyle{ \pm 0, 89\%.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 lip 2019, o 12:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Oprocentowanie lokat
Nie wiem dlaczego, ale jak liczę w zeszycie, to wychodzi odchylenie standardowe = \(\displaystyle{ 0.85}\).
Nie rozumiem tego. Średnia wychodzi mi = \(\displaystyle{ 6,29}\), później korzystam ze wzoru \(\displaystyle{ S=\sqrt{\frac{\sum_{i}^{n} (x-\overline{x})^{2}}{n}}}\). I wynik taki jaki mówiłem.
Nie rozumiem tego. Średnia wychodzi mi = \(\displaystyle{ 6,29}\), później korzystam ze wzoru \(\displaystyle{ S=\sqrt{\frac{\sum_{i}^{n} (x-\overline{x})^{2}}{n}}}\). I wynik taki jaki mówiłem.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Oprocentowanie lokat
Program R (wartość średnia)
Kod: Zaznacz cały
> procent<-c(6.0,7.0,6.5,7.0,5.0,6.0,6.5,7.0,5.0,8.0,5.5,6.0)
> mean(procent)
[1] 6.291667
- Gosda
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oulu
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 60 razy
Re: Oprocentowanie lokat
W R dzieli się nie przez \(\displaystyle{ n}\), a przez \(\displaystyle{ n - 1}\), żeby uzyskać estymator nieobciążony. To może tłumaczyć rozbieżność w wartościach liczbowych.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Oprocentowanie lokat
To nieprawda Panie Gosda
Trzeba poprawnie podstawić i obliczyć.
Kod: Zaznacz cały
> sr = (6+7+6.5+7+5+6+6.5+7+5+8+5.5+6)/11
> sr
[1] 6.863636
> od= sqrt(6.863636)
> od
[1] 2.619854