Witam,
Natrafiłem na poniższe zadanie podczas przygotowań do zaliczenia i wydaję mi się, że powinien w nim zostać podany jeszcze współczynnik ufności/istotności.
Jeśli nie, to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu i ewentualną wskazówkę jak się do tego zabrać.
Wydawało mi się bowiem, że będę tutaj musiał wybrać dany model odpowiadający treści zadania, a następnie już wszystko zgodnie ze wzorami przeliczyć.
Treść zadania brzmi następująco:
Wylosowano 200 polis komunikacyjnych firmy X.
Opłaty za polisy należą do 4 klas taryfowych: 1, 2, 3 , 4.
Liczby polis w poszczególnych klasach taryfowych:
1: 40
2: 60
3: 45
4: 55
Znajdź przedział ufności dla odsetka polis wykupionych w tej firmie, za które zapłacono składkę z klasy taryfowej 1.
Pozdrawiam,
Przedziały ufności
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Przedziały ufności
Dwustronny przedział ufności dla proporcji (frakcji, wskaźnika struktury) dla \(\displaystyle{ p^{*}= \frac{40}{200}= \frac{1}{5}}\).
Jeśli nie podano poziomu istotności - przyjmujemy \(\displaystyle{ 1- \alpha = 0,95.}\)
Jeśli nie podano poziomu istotności - przyjmujemy \(\displaystyle{ 1- \alpha = 0,95.}\)