Dzień dobry,
nie mogę rozwiązać zadanie, proszę o pomoc:
We wrocławskim maratonie wytarto \(\displaystyle{ 5302}\) biegaczy a ukończyło \(\displaystyle{ 4757}\). Na poziomie istotności \(\displaystyle{ 1-\alpha = 0,98}\) wyznacz przedział ufności prawdopodobieństwa dobiegnięcia do mety.
Wrocławski maraton
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 cze 2019, o 18:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Wrocławski maraton
Ostatnio zmieniony 18 cze 2019, o 20:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Wrocławski maraton
Dwustronny przedział ufności dla proporcji (wskaźnika struktury).
\(\displaystyle{ Pr\left( p^{*} - z_{\alpha}\sqrt{\frac{p^{*}(1-p^{*})}{n}} \leq p \leq p^{*} + z_{\alpha}\sqrt{\frac{p^{*}(1-p^{*})}{n}}\right) = 1-\alpha.}\)
Proszę podstawić dane z wrocławskiego maratonu
\(\displaystyle{ p^{*} = \frac{4757}{5302}}\)
odczytując z tablic kwantyl standaryzowanego rozkładu normalnego dla dwustronnego przedziału ufności rzędu \(\displaystyle{ \alpha = 0,1.}\)
Podać interpretację statystyczną otrzymanego przedziału ufności o końcach \(\displaystyle{ L=... P=...}\)
\(\displaystyle{ Pr\left( p^{*} - z_{\alpha}\sqrt{\frac{p^{*}(1-p^{*})}{n}} \leq p \leq p^{*} + z_{\alpha}\sqrt{\frac{p^{*}(1-p^{*})}{n}}\right) = 1-\alpha.}\)
Proszę podstawić dane z wrocławskiego maratonu
\(\displaystyle{ p^{*} = \frac{4757}{5302}}\)
odczytując z tablic kwantyl standaryzowanego rozkładu normalnego dla dwustronnego przedziału ufności rzędu \(\displaystyle{ \alpha = 0,1.}\)
Podać interpretację statystyczną otrzymanego przedziału ufności o końcach \(\displaystyle{ L=... P=...}\)