Dzień dobry,
nie mogę rozwiązać zadanie, proszę o pomoc:
Zastawa kuchenna w barze zawiera 45 kubków czarnych i 5 żółtych. Wyciągamy kubki 100 razy ze zwracaniem. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ilość wyjętych kubków czarnych będzie większa niż 78 ale mniejsza niż 87?
Zastawa kuchenna
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Zastawa kuchenna
Dlaczego nie możesz rozwiązać? Chociaż próbujesz rozwiązać? Wydaje mi się że nie. Czekasz, aż ktoś Ci rozwiąże.
Wskazówka
Prawdopodobieństwo wyjęcia kubka czarnego podczas jednej próby wynosi \(\displaystyle{ p = ...}\)
Mamy do czynienia z rozkładem zmiennej losowej \(\displaystyle{ X \sim\mathcal{B}(100, p)}\)
Ze względu na dużą liczbę losowań ze zwracaniem\(\displaystyle{ n = 100}\) przybliżamy ten rozkład standaryzowanym rozkładem normalnym, korzystając z integralnego twierdzenia de Moivre'a - Laplace'a.
Wskazówka
Prawdopodobieństwo wyjęcia kubka czarnego podczas jednej próby wynosi \(\displaystyle{ p = ...}\)
Mamy do czynienia z rozkładem zmiennej losowej \(\displaystyle{ X \sim\mathcal{B}(100, p)}\)
Ze względu na dużą liczbę losowań ze zwracaniem\(\displaystyle{ n = 100}\) przybliżamy ten rozkład standaryzowanym rozkładem normalnym, korzystając z integralnego twierdzenia de Moivre'a - Laplace'a.