Przedział ufności dla przeciętnego dziennego zużycia wody

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
norbi1952
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 5 lis 2013, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy

Przedział ufności dla przeciętnego dziennego zużycia wody

Post autor: norbi1952 »

Zużycie wody w fabryce podlega losowym wahaniom w kolejnych dniach roku. Na podstawie obserwacji dla 365 dni stwierdzono, że średnie zużycie wody wynosi \(\displaystyle{ \overline{x}_{365} = 102 hl}\), a średnie odchylenie kwadratowe \(\displaystyle{ s^{2}_{365} = 81 hl^{2}}\). Znaleźć przedział ufności dla przeciętnego dziennego zużycia wody dla poziomu ufności \(\displaystyle{ 1− \alpha = 0,98}\).

Proszę o sprawdzenie czy poniższe rozwiązanie jest poprawne:
Ukryta treść:    
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Przedział ufności dla przeciętnego dziennego zużycia wody

Post autor: janusz47 »

Proszę poprawnie określić dwustronny przedział ufności dla średniego zużycia wody:

\(\displaystyle{ Pr \left( \overline{X}_{n} - \frac{S_{n}z_{\alpha}}{\sqrt{n}} \leq m \leq \overline{X}_{n} + \frac{S_{n}z_{\alpha}}{\sqrt{n}}\right)= 1-\alpha.}\)

Po podstawieniu danych proszę podać interpretację otrzymanego przedziału.
ODPOWIEDZ