Witam. Czy mógłby mi ktoś pomóc z zadaniem?
Przy \(\displaystyle{ 200}\) rzutach monety wypadło \(\displaystyle{ 90}\) orłów. Sprawdź hipotezę iż prawdopodobieństwo wylosowania orła jest \(\displaystyle{ 0,4}\) na poziomie istotności \(\displaystyle{ \alpha = 0,1}\)
Rzuty monetą, poziom istotności
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 11 kwie 2018, o 18:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Rzuty monetą, poziom istotności
Test dla proporcji (wskaźnika struktury)
Hipotezy
\(\displaystyle{ H_{0}: p_{0}=...}\)
\(\displaystyle{ H_{1}: p_{0}\neq ...}\)
Statystyka testowa
\(\displaystyle{ Z= \frac{\frac{k}{n} -p_{0}}{\sqrt\frac{p_{0}(1-p_{0})}{n}}}}\)
Statystyka testowa przy prawdziwości hipotezy \(\displaystyle{ H_{0}}\) ma rozkład asymptotycznie normalny \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,1).}\)
Wartość statystyki testowej \(\displaystyle{ z}\) dla danych z próby wynosi \(\displaystyle{ z =...}\)
Dwustronny obszar krytyczny testu dla przyjętego poziomu istotności testu \(\displaystyle{ \alpha = 0,10}\)
jest postaci
\(\displaystyle{ \mathcal{K} = (...)}\)
Decyzja o przyjęciu lub odrzuceniu hipotezy \(\displaystyle{ H_{0}}\)
\(\displaystyle{ z\in \mathcal{K }? ; \ \ z\notin \mathcal{K}?}\)
Hipotezy
\(\displaystyle{ H_{0}: p_{0}=...}\)
\(\displaystyle{ H_{1}: p_{0}\neq ...}\)
Statystyka testowa
\(\displaystyle{ Z= \frac{\frac{k}{n} -p_{0}}{\sqrt\frac{p_{0}(1-p_{0})}{n}}}}\)
Statystyka testowa przy prawdziwości hipotezy \(\displaystyle{ H_{0}}\) ma rozkład asymptotycznie normalny \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,1).}\)
Wartość statystyki testowej \(\displaystyle{ z}\) dla danych z próby wynosi \(\displaystyle{ z =...}\)
Dwustronny obszar krytyczny testu dla przyjętego poziomu istotności testu \(\displaystyle{ \alpha = 0,10}\)
jest postaci
\(\displaystyle{ \mathcal{K} = (...)}\)
Decyzja o przyjęciu lub odrzuceniu hipotezy \(\displaystyle{ H_{0}}\)
\(\displaystyle{ z\in \mathcal{K }? ; \ \ z\notin \mathcal{K}?}\)