Witam bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Średni wynik testu na uczelni wynosi \(\displaystyle{ 3}\), odchylenie standardowe \(\displaystyle{ 0,75}\). Na uczelni kolegi oceniają inaczej. Średnia wynosi \(\displaystyle{ 5,5}\), odchylenie \(\displaystyle{ 1,75}\). Ty otrzymałeś \(\displaystyle{ 4,5}\) a znajomy \(\displaystyle{ 8,5}\).
Kto miał lepszy wynik?
Kto wypadł lepiej na tle grupy?
Kto miał lepszy wynik? odchylenie standardowe
Kto miał lepszy wynik? odchylenie standardowe
Ostatnio zmieniony 27 maja 2019, o 23:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Kto miał lepszy wynik? odchylenie standardowe
Wyniki standaryzowany
\(\displaystyle{ Z = \frac{X - M}{s}}\)
pokazuje, o ile odchyleń standardowych uzyskany przez nas wynik położony jest poniżej \(\displaystyle{ ( z<0 )}\) lub powyżej \(\displaystyle{ ( z >0 )}\) średniej.
Innymi słowy, jak daleko w jednostkach odchylenia standardowego leży nasz wynik od średniej.
\(\displaystyle{ z_{moje} = \frac{4,5 - 3}{0,75} = 2,0;}\)
\(\displaystyle{ z_{kolegi} = \frac{8,5 -5,0}{1,75} =2,0.}\)
Proszę o wyciągnięcie wniosków
Obydwa wyniki są .....
Na tle uczelni wynik ... jest lepszy, bo ....
\(\displaystyle{ Z = \frac{X - M}{s}}\)
pokazuje, o ile odchyleń standardowych uzyskany przez nas wynik położony jest poniżej \(\displaystyle{ ( z<0 )}\) lub powyżej \(\displaystyle{ ( z >0 )}\) średniej.
Innymi słowy, jak daleko w jednostkach odchylenia standardowego leży nasz wynik od średniej.
\(\displaystyle{ z_{moje} = \frac{4,5 - 3}{0,75} = 2,0;}\)
\(\displaystyle{ z_{kolegi} = \frac{8,5 -5,0}{1,75} =2,0.}\)
Proszę o wyciągnięcie wniosków
Obydwa wyniki są .....
Na tle uczelni wynik ... jest lepszy, bo ....