Wszędzie gdzie jest mowa o rozkładzie normalnym znajduję takie oznaczenia: \(\displaystyle{ N(\mu,\sigma)}\). Natomiast jeżeli chodzi o przedział ufności np. dla znanego odchylenia standardowego wtedy jest już oznaczenie: \(\displaystyle{ N(m,\sigma)}\) i wzór:
\(\displaystyle{ P\left( \overline{X} - u_{1-\frac{\alpha}{2}} \frac{\sigma}{\sqrt{n}} < m < \overline{X} + u_{1-\frac{\alpha}{2}} \frac{\sigma}{\sqrt{n}} \right) = 1 - \alpha}\)
Czy poprawne byłoby zastąpienie \(\displaystyle{ m}\) symbolem \(\displaystyle{ \mu}\)? Czy też jest między nimi jakaś różnica jak na przykład przy \(\displaystyle{ \sigma}\) - odchylenie z populacji i \(\displaystyle{ s}\) - odchylenie z próbki?
Pytanie teoretyczne o przedział ufności
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 20 lis 2017, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 54 razy