Ograniczenie Cramera-Rao dla rozkładu Cauchy'ego

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
szaki9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 31 sie 2017, o 15:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: WWA
Podziękował: 5 razy

Ograniczenie Cramera-Rao dla rozkładu Cauchy'ego

Post autor: szaki9 »

Cześć,
spotkałam się z takim zadaniem:
Niech \(\displaystyle{ X_1,...,X_N}\) oznacza próbkę prostą z rozkładu o gęstości \(\displaystyle{ f_\theta(x)=\frac{1}{\pi} \frac{1}{(1+(x-\theta)^2)}}\).
a. Wyznaczyć dolne ograniczenie Cramera-Rao wariancji estymatora parametru \(\displaystyle{ \theta}\).
b. Wykazać, że uzyskane dolne ograniczenie Cramera-Rao nie jest osiągalne przez jakikolwiek estymator nieobciążony parametru \(\displaystyle{ \theta}\).

Nie wiem jak do tego podejść, czy w a wystarczy jak policzymy jedynie Informację Fishera dla tego rozkładu? I dolne ograniczenie będzie wynosiło \(\displaystyle{ \frac{1}{nI(\theta)}}\)?
Z racji, że rozkład Cauchy'ego nie ma wartości oczekiwanej dostajemy podpunkt b?

Będę wdzięczna za pomoc :)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Ograniczenie Cramera-Rao dla rozkładu Cauchy'ego

Post autor: janusz47 »

Tak. Wystarczy znaleźć informację Fishera dla pojedynczej obserwacji \(\displaystyle{ X_{1}}\) .

Następnie przedstawić dolne ograniczenie Rao-Cramera (RCB).
ODPOWIEDZ