Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(a,b) = \sum_{i=1}^{n} | y_{i} - a \cdot x_{i} - b|.}\)
Zdaję sobie sprawę z tego, że problem może wydawać się banalny, jednak mam problem z wyznaczeniem współczynników \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) tak, aby funkcja była zminimalizowana. Proszę o pomoc.
Minimalizacja, obliczenie współczynników regresji
Minimalizacja, obliczenie współczynników regresji
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2019, o 18:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 9 kwie 2017, o 16:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radomsko
- Pomógł: 5 razy
Re: Minimalizacja, obliczenie współczynników regresji
Zazwyczaj minimalizuje się sumę kwadratów... - wzory wyprowadza się licząc pochodną.
Tutaj będzie pochodna, wiadomo:
\(\displaystyle{ \left( |x| \right)' = \left( \sqrt {x^2} \right)' = \frac {x}{\sqrt {x^2}} = \frac {x}{|x|} = \sgn \left( x \right) , x \neq 0}\)
Tutaj będzie pochodna, wiadomo:
\(\displaystyle{ \left( |x| \right)' = \left( \sqrt {x^2} \right)' = \frac {x}{\sqrt {x^2}} = \frac {x}{|x|} = \sgn \left( x \right) , x \neq 0}\)