Obliczanie statystyki S
Obliczanie statystyki S
Czy może ktoś podesłać materiał dotyczący obliczania statystyki S? Szukam po googlach od godziny i chyba coś źle robię, bo nie mogę znaleźć żadnego wyjaśnienia. Zależy mi na wzorach i objaśnieniu tematu.
Obliczanie statystyki S
Spróbuję to policzyć tą metodą. Mam zbiór zadań i jest w nim napisane "Oblicz statystykę S dla następujących zbiorów par rang"
no i głowię się o co w tym chodzi.
no i głowię się o co w tym chodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Obliczanie statystyki S
Jak rangi, to najprawdopodobniej chodzi o współczynnik korelacji rang Spermana:
\(\displaystyle{ r_{S}= 1 - \frac{6\sum_{i=1}^{n}d^2_{i}}{n(n^2-1)}.}\)
\(\displaystyle{ r_{S}= 1 - \frac{6\sum_{i=1}^{n}d^2_{i}}{n(n^2-1)}.}\)