Jeśli obydwoje rodziców jest dotkniętych chorobą, ich dziecko ma 1/4 szans odziedziczenia jej. Para chorych ma czwórkę dzieci. Jakie jest prawdopodobieństwo zachorowania dla danej liczby \(\displaystyle{ l=0,1,...,4}\) dzieci?
No to myślę, że to będzie zwykły schemat Bernoulliego:
\(\displaystyle{ 0}\) dzieci: \(\displaystyle{ \left( \frac{3}{4} \right) ^4= \frac{81}{256}}\)
\(\displaystyle{ 1}\) dzieci: \(\displaystyle{ {4 \choose 1} \frac{1}{4} \left( \frac{3}{4} \right) ^3= \frac{27}{64}}\)
\(\displaystyle{ 2}\) dzieci: \(\displaystyle{ {4 \choose 2} \left( \frac{1}{4} \right) ^2 \left( \frac{3}{4} \right) ^2= \frac{54}{256}}\)
\(\displaystyle{ 3}\) dzieci: \(\displaystyle{ {4 \choose 3} \left( \frac{1}{4} \right) ^3 \frac{3}{4}= \frac{3}{64}}\)
\(\displaystyle{ 4}\) dzieci: \(\displaystyle{ {4 \choose 4} \left( \frac{1}{4} \right) ^4 = \frac{1}{256}}\)
Czy tak jest dobrze?
Rozkład dwumianowy
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Rozkład dwumianowy
Ostatnio zmieniony 9 mar 2019, o 23:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Rozkład dwumianowy
W porządku, tylko w tym rozkładzie brakuje po lewej stronie
\(\displaystyle{ Pr(\{ X = 0 \})=...}\)
\(\displaystyle{ Pr(\{ X= 1\}) =...}\)
............................
gdzie
\(\displaystyle{ X \sim \mathcal{B}\left (4, \frac{1}{4} \right)}\)
\(\displaystyle{ Pr(\{ X = 0 \})=...}\)
\(\displaystyle{ Pr(\{ X= 1\}) =...}\)
............................
gdzie
\(\displaystyle{ X \sim \mathcal{B}\left (4, \frac{1}{4} \right)}\)