Cześć,
Potrzebuję przeprowadzić pewną analizę danych, która wykaże jakie zmienne charakteryzują osobę, która zaciąga kredyt na dom.
Wiem, że dla dwóch zmiennych można zastosować współczynnik korelacji Pearsona, ale w tym przypadku zmiennych mam więcej i potrzebuję przeprowadzić analizę korelując wszystkie jednocześnie.
Czy mogę Was prosić o stworzenie wzoru na obliczenie korelacji, na którą ma wpływ np. 8 zmiennych, a którą można zastosować bezpośrednio w excelu? (wstępnie przeglądając internet wydaje mi się, że będzie to korelacja wieloraka, ale nie mam pewności i niestety nie wiem jak ją wyliczyć – wzory są dla mnie za trudne)
PS. Chciałam załączyć plik, niestety bez powodzenia. Jeśli ktoś chciałby pomóc, a jednocześnie zobaczyć dane wówczas proszę o adres maila:)
Dziękuję:)
Korelacja wielu czynników
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 4 mar 2019, o 10:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Korelacja wielu czynników
Najpierw wyznaczamy współczynniki korelacji całkowitej biorąc wszystkie kombinacje par zmiennych.
Na podstawie wszystkich kombinacji współczynników korelacji całkowitej można wyznaczyć odpowiednią liczbę współczynników korelacji cząstkowej - Kendalla oraz współczynnik korelacji wielorakiej.
W tym celu znajdujemy elementy macierzy korelacji cząstkowej \(\displaystyle{ D}}\) z jedynkami na diagonali oraz elementy macierzy korelacji wielorakiej \(\displaystyle{ R}\), która też jest macierzą z jedynkową diagonalą.
Współczynnik korelacji wielorakiej oblczamy ze wzoru:
\(\displaystyle{ R_{0\cdot 1,2,...k} = \sqrt{1- \frac{|D|}{|R|}}.}\)
U Pani na przykład \(\displaystyle{ k = 8.}\)
Excela nie używam.
Na podstawie wszystkich kombinacji współczynników korelacji całkowitej można wyznaczyć odpowiednią liczbę współczynników korelacji cząstkowej - Kendalla oraz współczynnik korelacji wielorakiej.
W tym celu znajdujemy elementy macierzy korelacji cząstkowej \(\displaystyle{ D}}\) z jedynkami na diagonali oraz elementy macierzy korelacji wielorakiej \(\displaystyle{ R}\), która też jest macierzą z jedynkową diagonalą.
Współczynnik korelacji wielorakiej oblczamy ze wzoru:
\(\displaystyle{ R_{0\cdot 1,2,...k} = \sqrt{1- \frac{|D|}{|R|}}.}\)
U Pani na przykład \(\displaystyle{ k = 8.}\)
Excela nie używam.