Analiza spożycia pewnego artykułu w zależności od dochodu dała dał 20 -elementowej próby następujące wyniki.
- średnie spożycie artykułu na 1 osobę wynosi 10 kg
- średni miesięczny dochód na osobę wynosi 1200 zł
- wariancja spożycia artykułu wynosi 0,25 (kg)^2
- współczynnik zmienności dochodu wynosi 10%
- kowariancja wynosi 56
A) Wyznacz równanie regresji spożycia tego artykułu względem dochodu
B) naszkicować wykres prostej regresji
Poratuje ktoś bo nie wiem jak się za to zabrać
Statystyka, równanie regresji
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Statystyka, równanie regresji
Ustalamy
\(\displaystyle{ x}\) - zmienna ...?
\(\displaystyle{ y}\) - zmienna ...?
Równanie regresji liniowej:
\(\displaystyle{ y = a\cdot x + b}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{cov(XY)}{S^2(x)}}\)
\(\displaystyle{ b = \overline{y} - a\cdot \overline{x}.}\)
\(\displaystyle{ x}\) - zmienna ...?
\(\displaystyle{ y}\) - zmienna ...?
Równanie regresji liniowej:
\(\displaystyle{ y = a\cdot x + b}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{cov(XY)}{S^2(x)}}\)
\(\displaystyle{ b = \overline{y} - a\cdot \overline{x}.}\)