Hej,
ktoś nakieruje mnie jak to zrobić?
Dla danych o ciśnieniu krwi osób niepalących wyznaczono 95% przedział ufności, który wynosi od 120 do 140 mm/hg. Jakie wnioski można wysnuć na podstawie tego przedziału n=16 osób.
Dzięki
Określanie przedziału ufności.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Określanie przedziału ufności.
Z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0,95}\) należy oczekiwać, że przedział o końcach \(\displaystyle{ 120 mm Hg, \ \ 140 mm Hg}\) należy do podzbioru tych przedziałów ufności, które pokryją wartość oczekiwaną ciśnienia krwi u osób niepalących, a nie tylko próby \(\displaystyle{ 16}\) osób.
Precyzja względna tego oszacowania wynosi
\(\displaystyle{ \delta_{\overline{X}} = \frac{10}{130}\cdot 100\%\approx 7,7\%.}\)
Precyzja względna tego oszacowania wynosi
\(\displaystyle{ \delta_{\overline{X}} = \frac{10}{130}\cdot 100\%\approx 7,7\%.}\)