Cześć,
chcę wyliczyć \(\displaystyle{ EX^{2}}\) dla zmiennej losowej mogącej przyjąć bardzo dużo różnych wartości, np. gdy X to liczba orłów w 300 rzutach monetą. Wiem jak wyliczyć \(\displaystyle{ EX}\), ale nie mam pojęcia jak ugryźć opisany problem.
Z góry dziękuję za wskazówki.
Wartość oczekiwana kwadratu zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 sie 2011, o 14:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 2 razy
Re: Wartość oczekiwana kwadratu zmiennej losowej
Czyli na przykład gdy \(\displaystyle{ X}\) to liczba orłów w 100 rzutach monetą, to \(\displaystyle{ EX^{2}}\) wyliczam tak:
\(\displaystyle{ VarX_{i} = \frac{1}{4}}\) // wariancja dla jednego rzutu
\(\displaystyle{ EX^{2} = (EX)^{2} + VarX = 50^{2} + VarX_{1} + ... + VarX_{100} = 2500 + 100* \frac{1}{4} = 2525}\)
Dobrze?
Janusz, wzór znam, tylko dla 100 rzutów trochę długo by mi zajęło stosowanie go
Dzięki za odpowiedzi.
\(\displaystyle{ VarX_{i} = \frac{1}{4}}\) // wariancja dla jednego rzutu
\(\displaystyle{ EX^{2} = (EX)^{2} + VarX = 50^{2} + VarX_{1} + ... + VarX_{100} = 2500 + 100* \frac{1}{4} = 2525}\)
Dobrze?
Janusz, wzór znam, tylko dla 100 rzutów trochę długo by mi zajęło stosowanie go
Dzięki za odpowiedzi.