Wartość kwantyla dla alternatywy i poziomu istotności

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Scrub
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 4 paź 2016, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 36 razy

Wartość kwantyla dla alternatywy i poziomu istotności

Post autor: Scrub »

W tablicach statystycznych znajdujemy wartość odpowiedniego kwantyla dla dwustronnej alternatywy i poziomu istotności \(\displaystyle{ \alpha = 0,05}\). Wynosi ona \(\displaystyle{ z(0.975) = 1.96}\)
... df#page=36

Skąd bierze się wartość \(\displaystyle{ 0.975}\)?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Wartość kwantyla dla alternatywy i poziomu istotności

Post autor: janusz47 »

Dla dwustronnego przedziału ufności czy alternatywy \(\displaystyle{ 1 - \frac{\alpha}{2} = 1 -0,025 = 0,975.}\)
Scrub
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 4 paź 2016, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 36 razy

Re: Wartość kwantyla dla alternatywy i poziomu istotności

Post autor: Scrub »

Teraz rozumiem, mam jeszcze jedno pytanie.
Dla alternatywy jednostronnej i przedziału ufności \(\displaystyle{ \alpha = 0.5}\) mamy \(\displaystyle{ 1 - \alpha = 0.95}\). Z moich notatek wynika, że po odczytaniu tej wartości z tablicy dystrybuanty rozkładu normalnego otrzymujemy \(\displaystyle{ 1.65}\). Tu jest mały problem. O ile w poprzednim przykładzie szukana wartość była w tablicy, to teraz jej nie ma. Są tylko sąsiednie wartości:
1. \(\displaystyle{ 0.9495 \rightarrow 1.64}\)
2. \(\displaystyle{ 0.9505 \rightarrow 1.65}\)
Dlaczego wybieramy akurat drugą opcję? Uśredniając mamy \(\displaystyle{ 1.645}\), co by wskazywało na drugą - dlatego ją bierzemy?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Wartość kwantyla dla alternatywy i poziomu istotności

Post autor: janusz47 »

W praktyce bierzemy wartość niższą \(\displaystyle{ 1,64.}\)

Zależy to od dokładności tablic dystrybuanty rozkładu normalnego, czy stosowanego programu komputerowego na przykład \(\displaystyle{ R.}\)

Program R

Kod: Zaznacz cały

> ualpha = qnorm(0.95)
> ualpha
[1] 1.644854
ODPOWIEDZ