korelacja liniowa

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

korelacja liniowa

Post autor: marcinn12 »

Należy wyznaczyć stałą dysocjacji \(\displaystyle{ K}\) i graniczne przewodnictwo molowe \(\displaystyle{ \lambda_{0}}\) kwasu propionowego z pomiarów przewodnictwa molowego \(\displaystyle{ \lambda}\) w funkcji stężenia \(\displaystyle{ c}\). Wielkości te związane są wzorem:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\lambda} = \frac{1}{K\lambda_{0} ^{2} }c\lambda+ \frac{1}{\lambda_{0}}}\)

Wyniki pomiarów zestawiono w tabeli:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|r|l|}
\hline
C & \lambda\\
\hline
0,034 & 178 \\
\hline
0,073 & 134 \\
\hline
0,16 & 97\\
\hline
0,37 & 67\\
\hline
0,72 & 49\\
\hline
1,9 & 32\\
\hline
\end{tabular}}\)


a) Zdefiniować \(\displaystyle{ x,y,a,b}\) tak aby powyższe równanie przyjęło wartość \(\displaystyle{ y=ax+b}\) (uwaga, \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) nie mogą zawierać eksperymentalnych \(\displaystyle{ \lambda}\)i \(\displaystyle{ c}\)).

Poprosiłbym o pomoc w rozpoczęciu zadania.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2019, o 17:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ