Wzór funkcji nieliniowej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
trax00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 sty 2019, o 15:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Wzór funkcji nieliniowej

Post autor: trax00 »

Dzień dobry,

Z problemem borykam się któryś dzień z kolei, dlatego postanowiłem napisać.

Zatem, poszukuję takiej funkcji nieliniowej (na wzór tangesa hiperbolicznego lub funkcji błędu Gaussa), która dla liczb naturalnyc zwraca wartość funkcji w granicach od -1 do 1.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Wzór funkcji nieliniowej

Post autor: leg14 »

\(\displaystyle{ f(x) = 0 : x \in \RR - \left\{ 0\right\}}\)
\(\displaystyle{ f(x) = 0.5 : x = 0}\)
trax00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 sty 2019, o 15:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wzór funkcji nieliniowej

Post autor: trax00 »

Dziękuję za odpowiedź, lecz niestety, dla liczb naturalnych dla tej postaci funkcji nie otrzymam wartości ujemnej.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Wzór funkcji nieliniowej

Post autor: Janusz Tracz »

Nie mówiłeś, że trzeba osiągnąć co najmniej jedną wartość ujemną. Funkcja leg14 można zmodyfikować i dać \(\displaystyle{ f(1)=- \frac{1}{2}}\) zamiast \(\displaystyle{ 0}\). Ale to taka zabawa w ciuciubabkę bo pewnie zaraz napiszesz że taka funkcja też nie spełnia jakiejś tam własności powiedzmy ciągłości i trzeba będzie szukać dalej. Takich funkcji jest mnóstwo można się naprawdę wykazać kreatywnością i do póki nie powiesz po co Ci to, to podanie tej odpowiedniej będzie niemożliwe.
ODPOWIEDZ