Nierówność chi-kwadrat

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
koyterka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 sty 2019, o 17:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Madagaskar
Podziękował: 1 raz

Nierówność chi-kwadrat

Post autor: koyterka »

Cześć, mam zadanie ze statystyki, nad którym siedzę już parę dni. Zostawiłabym je gdyby nie to, że w podanych w książce odpowiedziach prawidłowa na nie odpowiedź jest dwa razy mniejsza od mojej.

Treść:
Wiadomo, że błąd pomiaru pewnego przyrządu ma rozkład normalny \(\displaystyle{ N(0; \sigma)}\) i z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0,95}\) nie wychodzi poza przedział \(\displaystyle{ (-1; 1)}\). Dokonanych zostanie \(\displaystyle{ 10}\) niezależnych pomiarów tym przyrządem. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że wariancja empiryczna będzie między \(\displaystyle{ 0,2}\) a \(\displaystyle{ 0,3}\).

Najpierw z danych obliczyłam \(\displaystyle{ \sigma}\):
\(\displaystyle{ P(-1<X<1)=P(\frac{-1-0 }{\sigma} < \frac{X-0}{\sigma} < \frac{1-0}{\sigma})=P( \frac{-1}{\sigma}<Z< \frac{1}{\sigma} )=}\)
\(\displaystyle{ =2*[P(Z< \frac{1}{\sigma} )-0,5]}\)

\(\displaystyle{ 2*[P(Z<\frac{1}{\sigma})-0,5]=0,95}\)

\(\displaystyle{ P(Z<\frac{1}{\sigma})=0,975}\)

\(\displaystyle{ \Phi(\frac{1}{\sigma})=0,975}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{\sigma}= \Phi^{-1}(0,975)}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{\sigma} =1,96}\)

\(\displaystyle{ \sigma=0,51}\)

Potem przeszłam do nierówności:

\(\displaystyle{ P(0,2< S^{2} _{10} <0,3)=P(S^{2} _{10}>0,2)-P(S^{2} _{10}>0,3)=}\)

\(\displaystyle{ P( \frac{S^{2} _{10}*9}{0,26}> \frac{0,2*9}{0,26})-P( \frac{S^{2} _{10}*9}{0,26}> \frac{0,3*9}{0,26})=}\)

\(\displaystyle{ P(\chi^{2} _{10}>6,92)-P(\chi^{2} _{10}>10,38)=0,325}\)

Według mnie wszystko jest okej, ale w odpowiedziach mam 0,1665. Jeżeli ktoś widzi błąd w moim rozumieniu tematu to z góry dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Nierówność chi-kwadrat

Post autor: leg14 »

Przedewszystkim jeżeli masz próbę \(\displaystyle{ n}\) elemetową, to wariancja empiryczna ma rozkład z \(\displaystyle{ n - 1}\) stopniami swobody.
koyterka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 sty 2019, o 17:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Madagaskar
Podziękował: 1 raz

Nierówność chi-kwadrat

Post autor: koyterka »

leg14 pisze:Przedewszystkim jeżeli masz próbę \(\displaystyle{ n}\) elemetową, to wariancja empiryczna ma rozkład z \(\displaystyle{ n - 1}\) stopniami swobody.
Dziękuję, ale dla \(\displaystyle{ \chi ^{2} _{9}}\) wynik wychodzi taki sam:(
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Nierówność chi-kwadrat

Post autor: leg14 »

A to 0,26 przez które dzielisz t co to jest?
Powinnaś dzielić przez \(\displaystyle{ \sigma^2}\)
koyterka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 sty 2019, o 17:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Madagaskar
Podziękował: 1 raz

Nierówność chi-kwadrat

Post autor: koyterka »

leg14 pisze:A to 0,26 przez które dzielisz t co to jest?
Powinnaś dzielić przez \(\displaystyle{ \sigma^2}\)
z pierwszej części zadania wyszło, że \(\displaystyle{ \sigma=0,51}\), a \(\displaystyle{ \sigma ^{2}=0,26}\)
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Nierówność chi-kwadrat

Post autor: leg14 »

A no tak sorry. No to nie wiem co jest źle. Ja bym to zostawił - ważne, że ideę rozumiesz!
ODPOWIEDZ