Zadania testowe

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
borowek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 22 wrz 2013, o 11:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 12 razy

Zadania testowe

Post autor: borowek »

Witam,
uprzejmie proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań testowych.
zad. 1. Rozdział normalny jest:
a) rozkładem zmiennej losowej dyskretnej,
b) rozkładem zmiennej losowej ciągłej,
c) obu
d) żadnej z nich
zad. 2. Wartość oczekiwana (średnia) jest:
a) parametrem rozproszenia,
b) żadnym z nich
c) równa medianie
d) parametrem położenia
zad. 3. Dystrybuanta jest to:
a) funkcja rosnąca i przyjmuje wartości z przedziału \(\displaystyle{ [0; 1)}\),
b) funkcja niemalejąca i przyjmuje wartości z przedziału \(\displaystyle{ [0; 1)}\),
c) funkcja posiadająca maksimum lokalne,
d) parametr rozkładu ciągłego
zad. 4. Zmienna losowa musi być:
a) zawsze typu skokowego,
b) zawsze ciągła,
c) typu skokowego (dyskretnego) lub ciągłego,
d) zawsze zmienia się pomiędzy: \(\displaystyle{ - \infty}\) a \(\displaystyle{ + \infty}\),
zad. 5. Dla zmiennej losowej ciągłej (X) prawdopodobieństwo, że zmienna losowa znajduje się w przedziale \(\displaystyle{ a \le X \le b}\) równa się:
a) wartości gęstości prawdopodobieństwa w środku odcinka \(\displaystyle{ (a, b)}\),
b) sumie dystrybuanty w a i b,
c) różnicy dystrybuant w b i a,
d) różnicy funkcji gęstości prawdopodobieństwa w b i a
zad. 6. Odchylenie standardowe jest:
a) parametrem położenia,
b) jest równe odstępowi,
c) w przybliżeniu jest równe rozstępowi podzielonemu przez liczbę klas (k),
d) parametrem rozproszenia
zad. 7. W rozkładzie normalnym \(\displaystyle{ N(μ,σ)}\) oznaczają:
a) μ - modę; σ - wartość oczekiwaną,
b) μ - medianę; σ - wariancję,
c) μ - wartość oczekiwaną; σ - wariancję,
d) μ - wartość oczekiwaną; σ - odchylenie standardowe
zad. 8. Estymator jest to:
a) parametr określony z próby,
b) wartość wyznaczona z populacji generalnej,
c) wartość wyznaczona z dystrybuanty,
d) wartość wyznaczona z funkcji gęstości prawdopodobieństwa
zad. 9. Próba jest to:
a) wynik wnioskowania statystycznego,
b) sposób oszacowania parametru populacji generalnej,
c) podzbiór (część) populacji generalnej,
d) postępowanie służące do określenia dokładności pomiaru
zad. 10. Celem skrócenia przedziału ufności dla wartości oczekiwanej należy:
a) odrzucić wyniki najbardziej odbiegające od średniej,
b) zwiększyć liczebność próby,
c) zwiększyć poziom ufności,
d) skorzystać z rozkładu t-Studenta
zad. 11. Zwiększając wartość poziomu ufności powodujemy:
a) rozszerzenie przedziału ufności,
b) skrócenie przedziału ufności,
c) zastąpienie rozkładu t-Studenta rozkładem normalnym,
d) eliminację wyników wątpliwych
zad. 12. Poziom istotności określa:
a) prawdopodobieństwo popełnienia błędu polegającego na odrzuceniu prawdziwej hipotezy alternatywnej,
b) prawdopodobieństwo popełnienia błędu polegającego na przyjęciu fałszywej hipotezy zerowej.
c) prawdopodobieństwo, że nasze postępowanie jest słuszne,
d) prawdopodobieństwo popełnienia błędu polegającego na odrzuceniu prawdziwej hipotezy zerowej
zad. 13. Hipoteza zerowa jest:
a) uzupełnieniem hipotezy alternatywnej,
b) zawsze prawdziwa,
c) przedmiotem bezpośredniej weryfikacji,
d) pierwszym przybliżeniem hipotezy alternatywnej
zad. 14. Jeśli wartość statystyki testowej znajdzie się w obszarze krytycznym to wówczas należy:
a) odrzucić hipotezę zerową,
b) odrzucić hipotezę alternatywną,
c) powtórzyć postępowanie dla większej próby,
d) zmienić wartość poziomu istotności
zad. 15. \(\displaystyle{ R_{XY}}\) oznacza współczynnik korelacji między X i Y, a \(\displaystyle{ R_{YX}}\) współczynnik korelacji między Y i X, następujący związek jest słuszny:
a) \(\displaystyle{ R_{XY}=R_{YX}}\),
b) \(\displaystyle{ R_{YX}= \frac{1}{R_{XY}}}\),
c) \(\displaystyle{ (R_{XY})^2+(R_{YX}^2)=1}\)
d) \(\displaystyle{ R_{XY}=R_{YX}=1}\)
zad. 16. Gdy współczynnik korelacji liniowej \(\displaystyle{ R_{XY}=0}\) to oznacza:
a) korelacja jest słaba,
b) nie występuje żadna korelacja między X i Y,
c) występuje korelacja krzywoliniowa,
d) brak korelacji liniowej pomiędzy X i Y
zad. 17. Współczynnik korelacji liniowej przyjmuje wartości:
a) pomiędzy 0 a 1,
b) pomiędzy -1 a 1,
c) pomiędzy \(\displaystyle{ - \infty}\) a \(\displaystyle{ + \infty}\).
d) jest zawsze dodatni
zad. 18. Poprawne zapisy następujących wyników pomiarowych:
A) \(\displaystyle{ 1,043 kg \pm 0,00415 kg}\),
B) \(\displaystyle{ 1,28 m \pm 3 cm}\)
C) \(\displaystyle{ 0,025 Ω \pm 1 \cdot 10^{-3} Ω}\)
D) \(\displaystyle{ 1,60219 \cdot 10^{-3} Ω}\)
E) \(\displaystyle{ 1,60219 \cdot 10^{-19} C \pm 0,231 \cdot 10^{-21} C}\)
to:
a) A, C, E,
b) tylko D,
c) B i D,
d) wszystkie
zad. 19. Wybór obustronnego lub jednostronnego obrazu krytycznego w weryfikacji hipotez statystycznych zależy od:
a) postaci hipotezy zerowej,
b) postaci hipotezy alternatywnej,
c) wartości poziomu istotności,
d) od liczebności próby
zad. 20. Metoda najmniejszych kwadratów w przypadku regresji liniowej pozwala na:
a) wyznaczenie równania najlepszej prostej,
b) wyznaczenie współczynnika korelacji,
c) obliczenie kowariancji,
d) weryfikację hipotezy statystycznej o wartości oczekiwanej i wariancji
Ostatnio zmieniony 24 gru 2018, o 12:54 przez borowek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Zadania testowe

Post autor: leg14 »

Jakieś własne strzały ?
borowek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 22 wrz 2013, o 11:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 12 razy

Zadania testowe

Post autor: borowek »

Tak już piszę, nie miałem już sił pisać w nocy.
1. C
2. C
6. zastanawiam się nad B, C, D
7. D
9. C
12. A/D
13. C
18. D
To są moje strzały tylko
W 18 pytaniu zapomniałem dopisać odpowiedzi, ale już dopisałem
ODPOWIEDZ