Spożycie dwóch rodzajów napojów (w litrach) przez studentów przedstawia poniższa tabela:
spożycie A - | 15 | 25 | 30 | 35 | 45 | 54 |
spożycie B - | 25 | 30 | 39 | 35 | 50 | 55 |
Oblicz szacowane spożycie A jeżeli spożycie B jest równe 70.
Prosiłbym bardzo o wyjaśnienie i rozwiązanie
Szacowane spożycie
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 26 lis 2018, o 01:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 26 lis 2018, o 01:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Szacowane spożycie
Jeszcze tego nie miałem na zajęciach. Prosiłbym o rozwiązanie.
Do tej pory próbowałem wzorem na wartość prognozowana za pomocą funkcji regresji
Do tej pory próbowałem wzorem na wartość prognozowana za pomocą funkcji regresji
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Szacowane spożycie
Obliczamy
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{6} n^{A}_{i} = 204.}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{6}n^{B}_{i} = 234.}\)
\(\displaystyle{ d^{A}_{i} = \frac{n^{A}_{i}}{\sum_{i=1}^{6} n^{A}_{i}}}\)
\(\displaystyle{ d^{B}_{i} = \frac{n^{B}_{i}}{\sum_{i=1}^{6} n^{A}_{i}}}\)
i wyniki umieszczamy w tabeli:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|} \hline
d^{A}_{i}&0.07&0.12&0.15&0.17&0.22&0.26 \\
\hline
d^{B}_{i}&0.11&.0.12&0.17&0.15&0.21&0.23\\
\hline
\end{tabular}}\)
Wskaźnik podobieństwa spożycia napojów:
\(\displaystyle{ d_{p} = \sum_{i=1}^{6}\min ( d^{A}_{i}, d^{B}_{i}) = 0,07+ 0,12+ 0.15+0.15+0.21+0.23= 0,93.}\)
Szacowane spożycie napoju \(\displaystyle{ A}\)
\(\displaystyle{ 70 \cdot 0,93 \approx 65 l.}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{6} n^{A}_{i} = 204.}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{6}n^{B}_{i} = 234.}\)
\(\displaystyle{ d^{A}_{i} = \frac{n^{A}_{i}}{\sum_{i=1}^{6} n^{A}_{i}}}\)
\(\displaystyle{ d^{B}_{i} = \frac{n^{B}_{i}}{\sum_{i=1}^{6} n^{A}_{i}}}\)
i wyniki umieszczamy w tabeli:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|} \hline
d^{A}_{i}&0.07&0.12&0.15&0.17&0.22&0.26 \\
\hline
d^{B}_{i}&0.11&.0.12&0.17&0.15&0.21&0.23\\
\hline
\end{tabular}}\)
Wskaźnik podobieństwa spożycia napojów:
\(\displaystyle{ d_{p} = \sum_{i=1}^{6}\min ( d^{A}_{i}, d^{B}_{i}) = 0,07+ 0,12+ 0.15+0.15+0.21+0.23= 0,93.}\)
Szacowane spożycie napoju \(\displaystyle{ A}\)
\(\displaystyle{ 70 \cdot 0,93 \approx 65 l.}\)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2018, o 19:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.