Wykonałem pomiar trzech pierścieni o różnej masie, następnie dla każdego pierścienia wyliczyłem średni czas spadania. Czy chcąc wyliczyć niepewność standardową typu A dla czasu t to mogę wszystkie te pomiary zsumować, tzn przykładowo:
\(\displaystyle{ \frac{(t_{1}-t_{sr1})^{2}+(t_{2}-t_{sr2})^{2}+(t_{3}-t_{sr3})^{2}}{3}}\),
gdzie \(\displaystyle{ t_{sr1}}\) to średni czas spadania dla pierścienia 1 itd
Czy ten średni czas to musi być średnia wszystkich czasów?
Odchylenie standardowe
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Odchylenie standardowe
Niepewność standardowa metodą typu A wymaga obliczenia średniej wszystkich trzech pomiarów:
\(\displaystyle{ \sigma = \sqrt{s^2_{\overline{t}}} = \sqrt{\frac{1}{n(n-1)}\sum_{i=1}^{n}(t_{i}-\overline{t})^2}.}\)
\(\displaystyle{ \sigma = \sqrt{s^2_{\overline{t}}} = \sqrt{\frac{1}{n(n-1)}\sum_{i=1}^{n}(t_{i}-\overline{t})^2}.}\)