usuwanie heteroskedastyczności - gretl

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
wczymrzecz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 19 lis 2017, o 22:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: xxxx
Podziękował: 10 razy

usuwanie heteroskedastyczności - gretl

Post autor: wczymrzecz »

Cześć,
mam problem bo wystąpiła mi w danych heteroskedastyczność. Test White'a p-value = 0,000091.
Operacje wykonuje w gretlu, może zna się ktoś w jaki sposób to usunąć?
Mam przykładowy skrypt tylko go nie rozumiem. Jak powstaje taka macież X? i czy y to są wartości tej zmiennej?

#Ważona MNK
nulldata 12

setobs 1 1960 --time-series


matrix x={1,2;2,3;3,4;4,5;5,6;6,7;8,9;10,11;12,12;13,15;15.5,16;17,15}

\(\displaystyle{ series x1=x[,1]}\)
\(\displaystyle{ series x2=x[,2]}\)
\(\displaystyle{ series y={11;12;13;16;15;70;60;55;500;400;320;820}}\)

ols y const x1 x2
modtest --breusch-pagan


\(\displaystyle{ resztykw=($uhat)^{2}}\)
ODPOWIEDZ