Przygotować prognozę

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
MarianP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 wrz 2018, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Przygotować prognozę

Post autor: MarianP »

Na podstawie danych półrocznych o wielkości kredytów udzielonych przez bank (w mln zł) wyznaczono trend w latach 2001-2005 w postaci funkcji wykladniczej: \(\displaystyle{ y=1,4^{t} *2,3}\). Prosze przygotować prognozę na II półrocze 2006 roku, wiedząc że \(\displaystyle{ S _{II}=130 \%}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Przygotować prognozę

Post autor: janusz47 »

Co to jest \(\displaystyle{ S_{II}=130\% ?}\)
MarianP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 wrz 2018, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Przygotować prognozę

Post autor: MarianP »

Wskaźnik sezonowości.

Z konsultacji się dowiedziałem że
\(\displaystyle{ yp=1,4 ^{12} *2,3*1,3=169,51}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Przygotować prognozę

Post autor: janusz47 »

Model z wykładniczy trendu

\(\displaystyle{ y_{t} = \alpha_{0}\alpha ^{t}\epsilon_{t}}\)

\(\displaystyle{ \alpha_{0} = 2,3}\)

\(\displaystyle{ \alpha = 1,4}\)

\(\displaystyle{ \epsilon_{t}= 130\% =1,3.}\)
i
\(\displaystyle{ 12}\) okresami półrocznymi,

\(\displaystyle{ (2001- 2005) - 10}\) okresów

\(\displaystyle{ (2006)- 2}\) okresy.
ODPOWIEDZ