analiza korelacji
analiza korelacji
Zbadano wysokość premii wśród 100 losowo wybranych pracowników, stwierdzono, że średnia premia dla pracowników niewykwalifikowanych wyniosła 690 zł, a dla wykwalifikowanych 1190 zł. 1. Jaki jest poziom sumy kwadratów międzygrupowych, jeśli frakcja pracowników wykwalifikowanych wyniosła 80%?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
analiza korelacji
\(\displaystyle{ SKM = \frac{1}{n}\sum_{i=1}^{r} n_{i}( \overline{y}_{i}-\overline {y})^2}\)
\(\displaystyle{ r = 2}\) - dwie grupy pracowników.
\(\displaystyle{ n =100}\)- ogólna liczebność próby pracowników
\(\displaystyle{ n_{1} = 20}\)- ilość pracowników niewykwalifikowanych.
\(\displaystyle{ n_{2} =80}\) - ilość pracowników wykwalifikowanych.
\(\displaystyle{ \overline{y}_{1}= 690}\) zł- średnia premia w grupie pracowników niewykwalifikowanych.
\(\displaystyle{ \overline{y}_{2} = 1190}\) zł -średnia premia w grupie pracowników wykwalifikowanych.
\(\displaystyle{ \overline{y} = \frac{n_{1}\cdot \overline{y}_{1}+ n_{2}\cdot \overline{y}_{2}}{n} = \frac{20\cdot 690 + 80\cdot 1190}{100}}\) zł \(\displaystyle{ = 1090}\)zł - średnia ogólna premia w dwóch grupach pracowników.
\(\displaystyle{ SKM = \frac{1}{100}[20\cdot (690 -1090)^2 + 80\cdot (1190 -1090)^2] = 40000 zl^2.}\)
Proszę podać interpretację otrzymanej wartości poziomu sumy kwadratów premii między grupami pracowników.
\(\displaystyle{ r = 2}\) - dwie grupy pracowników.
\(\displaystyle{ n =100}\)- ogólna liczebność próby pracowników
\(\displaystyle{ n_{1} = 20}\)- ilość pracowników niewykwalifikowanych.
\(\displaystyle{ n_{2} =80}\) - ilość pracowników wykwalifikowanych.
\(\displaystyle{ \overline{y}_{1}= 690}\) zł- średnia premia w grupie pracowników niewykwalifikowanych.
\(\displaystyle{ \overline{y}_{2} = 1190}\) zł -średnia premia w grupie pracowników wykwalifikowanych.
\(\displaystyle{ \overline{y} = \frac{n_{1}\cdot \overline{y}_{1}+ n_{2}\cdot \overline{y}_{2}}{n} = \frac{20\cdot 690 + 80\cdot 1190}{100}}\) zł \(\displaystyle{ = 1090}\)zł - średnia ogólna premia w dwóch grupach pracowników.
\(\displaystyle{ SKM = \frac{1}{100}[20\cdot (690 -1090)^2 + 80\cdot (1190 -1090)^2] = 40000 zl^2.}\)
Proszę podać interpretację otrzymanej wartości poziomu sumy kwadratów premii między grupami pracowników.