Statystyka_opisowa_indeksy

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
wiceroj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 sie 2018, o 10:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Statystyka_opisowa_indeksy

Post autor: wiceroj »

Dzień dobry. Mam problem z tym zadaniem. Jeżeli ktoś mógłby mnie nakierować od czego zacząć byłbym wdzięczny

W latach 2013-2016 indeksy łańcuchowe kształtowania się wartości pewnej zmiennej kształtowały się następująco:
ROK INDEKS
2013 120
2014 110
2015 95
2016 105

Wówczas ( i tu są warianty odpowiedzi wszystkie mogą byc poprawne albo żadna):
a) i20152012 = 125,4 b)i20132014 = 90,9 c)i20162013 = 109,7 d) i20122016 = 89,1

gdzie its oznacza indeks w którym t jest okresem badanym a s bazowym.

I tutaj własnie nie wiem jak wyznaczyć indeks z 2012
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Statystyka_opisowa_indeksy

Post autor: janusz47 »

Na podstawie danych skorzystaj z metody obliczania indeksu łańcuchowego względem danego okresu bazowego.
ODPOWIEDZ