Rozkład zmiennej losowej Z=2X-Y

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
M Tylda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 21 sie 2018, o 18:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Rozkład zmiennej losowej Z=2X-Y

Post autor: M Tylda »

\(\displaystyle{ X}\) ma rozkład jednostajny w zbiorze \(\displaystyle{ (2,5) \cup (6,9)}\), a \(\displaystyle{ Y}\) ma rozkład wykładniczy z parametrem \(\displaystyle{ 2}\) . Zmienne \(\displaystyle{ X i Y}\) są niezależne. Podać rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z=2X-Y}\).

Jak zrobić takie zadanie? Bardzo proszę o pomoc
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Rozkład zmiennej losowej Z=2X-Y

Post autor: janusz47 »

Określamy funkcje gęstości zmiennych losowych \(\displaystyle{ X, Y}\) odpowiednio dla:

-rozkładu jednostajnego w podanych przedziałach,

-rozkładu wykładniczego z parametrem \(\displaystyle{ \lambda =2.}\)

Znajdujemy funkcję gęstości zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z}\) jako splot tych dwóch rozkładów.
M Tylda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 21 sie 2018, o 18:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Rozkład zmiennej losowej Z=2X-Y

Post autor: M Tylda »

A jak można rozgryźć tę zmienną \(\displaystyle{ 2X}\)? Kiedy już dojdę do funkcji gęstości splotu tych zmiennych, to przemnożyć wartość funkcji gęstości rozkładu jednostajnego po prostu przez 2?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Rozkład zmiennej losowej Z=2X-Y

Post autor: janusz47 »

Tak.
ODPOWIEDZ