Test dwumianowy - poprawność rozumowania

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
lazarow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 sty 2012, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: K-ce

Test dwumianowy - poprawność rozumowania

Post autor: lazarow »

Witam, przepraszam jeżeli moje pytanie jest zbyt trywialne, ale po przeszukaniu forum (na ile starczyło mi haseł w wyszukiwarce) nie znalazłem podobnego wątku.

Chciałbym się upewnić czy moje rozumienie testu dwumianowego jest poprawne.
Myślę o teście jednostronnym, o ile mogę tak tłumaczyć one-tail (szukałem w Google i było kilka wersji tłumaczenia).

Oczekiwane prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ 0.5}\), zatem mogę przyjąć w hipotezie, że wyliczone prawdopodobieństwo nie różni się znacznie od oczekiwanego.
Wyliczam wartości z wzoru:
\(\displaystyle{ P(X) = \frac{n!}{(n-X)!X!}p^Xq^{n-X}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ p}\) jest proporcją sukcesów do liczby prób,
\(\displaystyle{ q = 1 - p}\),
\(\displaystyle{ X}\) jest oczekiwaną liczbą sukcesów.
Wyliczoną wartość porównuje bezpośrednio z poziomem istotności, dla przykładu \(\displaystyle{ 0.05}\) - mniejszy wynik jest podstawą do odrzucenia hipotezy.

\(\displaystyle{ n = 12, p = \frac{6}{12}, X = 6, P(X) = 0.61279296875}\) hipoteza przyjęta,
\(\displaystyle{ n = 12, p = \frac{11}{12}, X = 6, P(X) = 0.003173828125}\) hipoteza odrzucona,
\(\displaystyle{ n = 12, p = \frac{2}{12}, X = 6, P(X) = 0.019287109375}\) hipoteza odrzucona.

Czy to powyższe rozumowanie ma sens? Ew. gdyby było bardzo źle to proszę o wskazanie literatury bo w nie umiem wyszukać wiarygodnego źródła z wzorem i przykładem.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Test dwumianowy - poprawność rozumowania

Post autor: janusz47 »

Jaką hipotezy testujesz?
ODPOWIEDZ