Rozkład normalny wyników egzaminu

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Mr Marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 16 sie 2018, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 31 razy

Rozkład normalny wyników egzaminu

Post autor: Mr Marcin »

Cześć Proszę o pomoc w "ćwiczeniach wojskowych" przed kampanią wrześniową

Wyniki egzaminu mają rozkład normalny w skali 100 punktowej, gdzie \(\displaystyle{ m=58}\), \(\displaystyle{ \sigma=11}\). Podać przedział, w którym mieści się \(\displaystyle{ 90\%}\) najbardziej typowych wyników.

Czy dobrze myślę, że \(\displaystyle{ 0,9}\) będzie wartością dystrybuanty i poszukujemy takiego \(\displaystyle{ X}\), że będzie on górnym ograniczeniem szukanego przedziału (dolnym będzie średni wynik, czyli 58):

\(\displaystyle{ F(X)=\Phi( \frac{X-58}{11})=0,9}\)

Zatem po skorzystaniu z tablic rozkładu normalnego: \(\displaystyle{ \frac{X-58}{11}=1,29}\)

Wynik \(\displaystyle{ X=72,19}\)

Odpowiedź: Szukany przedział to \(\displaystyle{ \left\langle 58,73\right\rangle}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Rozkład normalny wyników egzaminu

Post autor: janusz47 »

Ze względu na symetrię rozkładu normalnego -wartość średnia \(\displaystyle{ m}\) powinna być środkiem tego przedziału.
Mr Marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 16 sie 2018, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 31 razy

Rozkład normalny wyników egzaminu

Post autor: Mr Marcin »

Czy zatem dolna granica szukanego przedziału to będzie \(\displaystyle{ 58-(72,19-58)=48,81}\) ?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Rozkład normalny wyników egzaminu

Post autor: janusz47 »

Tak jest.
ODPOWIEDZ