deflagracyjna suma szeregu liczb losowych!

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 975
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

deflagracyjna suma szeregu liczb losowych!

Post autor: Fibik »

Losujemy liczbę od 0 do 1, z jednostajnego:
x1 = rnd(); // rnd zwraca losową od 0..1.

następnie losujemy znowu, ale tym razem z przedziału od 0 do x1,
co można zapisać tak:
\(\displaystyle{ x_2 = x_1\cdot rnd()}\)

potem znowu - tak samo:
\(\displaystyle{ x_3 = x_2*rnd()}\)
...
itd.

robimy tak aż... do zera: \(\displaystyle{ x_n = 0}\)!

należy wyliczyć sumę tych kolejnych losowych liczb:
\(\displaystyle{ s=x_1+x_2+x_3+ ... + 0 = ?}\)
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

deflagracyjna suma szeregu liczb losowych!

Post autor: leg14 »

Losowania są niezależne?
I raczej nie chodzi o wyliczenie sumy, tylko jej rozkładu - mam rację?
ODPOWIEDZ