Nierówność Czebyszewa.
Nierówność Czebyszewa.
Śrubki są pakowane w pudełka po \(\displaystyle{ 100}\) sztuk. Prawdopodobieństwo, że śrubka jest wybrakowana wynosi \(\displaystyle{ 0,01}\). Ile sztuk należałoby dodać do każdego pudełka, aby w celach marketingowych można było powiedzieć, że z prawdopodobieństwem nie mniejszym niż \(\displaystyle{ 0,9}\) w każdym pudełku jest co najmniej \(\displaystyle{ 100}\) sztuk dobrych? Skorzystaj z nierówności Czebyszewa.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2018, o 21:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Nierówność Czebyszewa.
\(\displaystyle{ X \sim \mathcal{B}(100, 0,01).}\)
\(\displaystyle{ E(X) = 100\cdot 0,01 = 1.}\)
\(\displaystyle{ Pr(\{ n - X \geq 100\}) \geq 0,9.}\)
\(\displaystyle{ Pr( \{X \geq n-100\}) \leq \frac{1}{n-100}< 0,1.}\)
\(\displaystyle{ n > 110.}\)
Należy dodać do każdego pudełka co najmniej \(\displaystyle{ 11}\) śrubek.
\(\displaystyle{ E(X) = 100\cdot 0,01 = 1.}\)
\(\displaystyle{ Pr(\{ n - X \geq 100\}) \geq 0,9.}\)
\(\displaystyle{ Pr( \{X \geq n-100\}) \leq \frac{1}{n-100}< 0,1.}\)
\(\displaystyle{ n > 110.}\)
Należy dodać do każdego pudełka co najmniej \(\displaystyle{ 11}\) śrubek.