Określanie procentu z przedziału
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 25 maja 2018, o 08:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Określanie procentu z przedziału
Przyjmując, że przeciętna waga (w kilogramach) noworodka jest zmienna losową o rozkładzie N(3, 0.25), określ procent noworodków o wadze z przedziału (3, 3.42).
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Określanie procentu z przedziału
\(\displaystyle{ Pr\left( 3 < X < 3,42\right) = Pr \left( \frac{3 -3,00}{0,25} < Z < \frac{3,42-3,00}{0,25}\right) = Pr( 0< Z < 1,68) =\\ = \phi(1,68) - \phi(0) \approx 0,45.}\)
Z tablic dystrybuanty standaryzowanego rozkładu normalnego, lub na przykład programu R:
Odp: około \(\displaystyle{ 45\%}\)
Z tablic dystrybuanty standaryzowanego rozkładu normalnego, lub na przykład programu R:
Kod: Zaznacz cały
P = pnorm(1.68)- pnorm(0)
> P
[1] 0.4535213
Ostatnio zmieniony 25 maja 2018, o 10:08 przez janusz47, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Określanie procentu z przedziału
Bo lewy koniec przedziału wagi noworodków po standaryzacji:
\(\displaystyle{ \frac{ X - m}{\sigma} = \frac{3 - 3}{0,42} = \frac{0}{0.42}= 0 .}\)
\(\displaystyle{ \frac{ X - m}{\sigma} = \frac{3 - 3}{0,42} = \frac{0}{0.42}= 0 .}\)