Standaryzacja do układu normalnego

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
zelek17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 3 maja 2018, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 5 razy

Standaryzacja do układu normalnego

Post autor: zelek17 »

1.
Zakładamy, że zmienna \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład normalny o średniej \(\displaystyle{ 2}\) i wariancji \(\displaystyle{ 9}\). Korzystając z tablic, wyznacz wartość \(\displaystyle{ A}\), dla której: a) \(\displaystyle{ P \left( X \le A \right) = 0,95}\), b) \(\displaystyle{ P \left( X > A \right) = 0,25}\).

2.
Zakładamy, że zmienna \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład normalny o wartości średniej \(\displaystyle{ 3}\) i wariancji \(\displaystyle{ 4}\).
Korzystaj¡c z tablic rozkładu normalnego oblicz \(\displaystyle{ P \left( X > 0 \right)}\) oraz \(\displaystyle{ P \left( -5 < X \le 5 \right)}\).

1.
a)
Korzystając ze wzoru na normalizację
https://www.matematyka.pl/291136.htm

\(\displaystyle{ N \left( 2,3 \right)}\)

\(\displaystyle{ P \left( X\le A \right) = \Phi \left( \frac{A-2}{3} \right) =0,95}\)
Odczytałem z tablicy, że dla \(\displaystyle{ \Phi \left( 1,65 \right) =0,95}\)
Czyli
\(\displaystyle{ 1,65=\frac{A-2}{3} \\
A=2,95}\)


b)
\(\displaystyle{ P \left( X>A \right) = f \left( \frac{A-2}{3} \right) =0,25}\)

Tutaj mam już problem, bo w tablicy rozkładu normalnego nie ma wartości \(\displaystyle{ 0,25}\) ?Zaczynają się od \(\displaystyle{ 0,5}\) aż do \(\displaystyle{ 0,99}\).

2.
a)
\(\displaystyle{ P \left( 0 \right) =f \left( \frac{0-3}{2} \right) =f \left( 1.5 \right) =0,97128}\)
Czyli
\(\displaystyle{ P \left( X > 0 \right) = 0,97128}\)
To wszystko ?
b)
\(\displaystyle{ P \left( -5 < X \le 5 \right) = P \left( 5 \right) - P \left( -5 \right) =f \left( \frac{5-3}{2} \right) -f \left( \frac{-5-3}{2} \right) =f \left( 1 \right) -f \left( -4 \right)}\)
Tutaj znów problem z odczytaniem wartości dla \(\displaystyle{ f \left( -4 \right)}\).
Ostatnio zmieniony 5 maja 2018, o 16:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Nie używaj znaków z Tablicy symboli.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Standaryzacja do układu normalnego

Post autor: Premislav »

Tutaj mam już problem, bo w tablicy rozkładu normalnego nie ma wartości 0.25 ?Zaczynają się od 0.5 aż do 0.99
Skorzystaj z własności: \(\displaystyle{ \Phi(a)=1-\Phi(-a)}\), gdzie \(\displaystyle{ \Phi}\) to dystrybuanta standardowego rozkładu normalnego (tutaj warto znaleźć takie \(\displaystyle{ a}\), że \(\displaystyle{ \Phi(a)=0,75}\)).

Natomiast dla \(\displaystyle{ -4}\) wartość dystrybuanty standardowego rozkładu normalnego jest na tyle mała, że można w przybliżeniu podać jako \(\displaystyle{ 0}\). Program R zwraca mi wynik 3.167124e-05, który jest reprezentacją \(\displaystyle{ 3,167124\cdot 10^{-5}=0,00003167124}\), jak się nie mylę. To nawet mniej niż dokładność tych „Twoich" tablic zapewne.

Sorry, ale ułamków dziesiętnych mi się nie chce sprawdzać, jak masz wątpliwości co do tego, to sprawdź np. na wolframalpha.com albo skorzystaj z kalkulatora.
ODPOWIEDZ