Linie regresji 1 rodzaju

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
uczen23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 8 paź 2016, o 12:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy

Linie regresji 1 rodzaju

Post autor: uczen23 »

Dwuwymiarowa zmienna losowa \(\displaystyle{ (X,Y)}\) ma rozkład o gęstości:

\(\displaystyle{ $$ y = \left\{ \begin{array}{ll} 0,2(x+2y) & 0 \le x \le 1 \wedge 0 \le y \le 2 \\ 0 & p.p \end{array} \right.}\)

Wyznacz równanie regresji 1 rodzaju zmiennej \(\displaystyle{ X}\) względem \(\displaystyle{ Y}\).

Moja odpowiedź:
Rozkłady brzegowe:
\(\displaystyle{ f_x(x)= \int_{0}^{2}(0,2x+0,4y) \mbox{d}y= 0,2x\int_{0}^{2}1 \mbox{d}y + 0,4\int_{0}^{2}y \mbox{d}y=0,4x+0,8}\)

\(\displaystyle{ f_y(y)= \int_{0}^{1}(0,2x+0,4y) \mbox{d}x =0,4y+0,1}\)

Krzywa regresji 1 stopnia:
\(\displaystyle{ X}\) względem \(\displaystyle{ Y}\):
\(\displaystyle{ E(X|Y=y)= \frac{1}{0,4y+0,1} \int_{0}^{1}(0,2x^2+0,4xy) \mbox{d}x=\\
=\frac{1}{0,4y+0,1}(0,06+0,2y)=\frac{0,06+0,2y}{0,4y+0,1}}\)



Dobrze to zrobiłem?
ODPOWIEDZ