Rozważmy rozkład \(\displaystyle{ B(n,p)}\). Wiadomo, że \(\displaystyle{ p=0.3}\) oraz, że w badanej próbce wystąpiły 4 sukcesy. Wyznaczyć \(\displaystyle{ ENW(n)}\).
Prosiłabym o pomoc z funkcją wiarygodności, dalej już dam radę sama.
Estymator największej wiarygodności, rozkład Bernoulliego
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Estymator największej wiarygodności, rozkład Bernoulliego
\(\displaystyle{ X_{i}, \ \ i=1,2,..., n}\) jest niezależną zmienną losową o rozkładzie Bernoullego :
\(\displaystyle{ f(x_{i}, p) = p^{x_{i}}(1- p)^{1 -x_{i}}}\) dla \(\displaystyle{ x_{i}\in\{0,1\}, \ \ 0< p < 1.}\)
Z definicji funkcji największej wiarygodności:
\(\displaystyle{ L(p) = \prod_{i=1}^{n}f(x_{i},p) = p^{x_{1}}(1- p)^{1-x_{1}}\cdot ... \cdot p^{x_{n}}(1- p)^{1- x_{n}}.}\)
Z własności działań na potęgach
\(\displaystyle{ L(p) = p^{\sum_{i=1}^{n}x_{i}}(1- p) ^{n - \sum_{i=1}^{n}x_{i}}.}\)
Logarytm naturalny funkcji wiarygodności
\(\displaystyle{ \ln( L(p)) = \sum_{i=1}^{n} x_{i} \ln(p) + ( n - \sum_{i=1}^{n}x_{i})\ln(1- p).}\)
Pochodna I rzędu logarytmu funkcji wiarygodności
\(\displaystyle{ [\ln( L(p))]' = \frac{\sum_{i=1}^{n} x_{i}}{p} - \frac{n - \sum_{i=1}^{n}x_{i}}{1- p}\equiv 0}\) (1)
Mnożymy równanie (1) obustronnie przez \(\displaystyle{ p(1-p)}\)
\(\displaystyle{ (1-p)\sum_{i=1}^{n}x_{i} - p (n - \sum_{i=1}^{n} x_{i}) = 0}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} x_{i} - p\sum_{i=1}^{n} x_{i} - np + p\sum_{i=1}^{n}x_{i} = 0.}\)
Stąd
\(\displaystyle{ {p^{*} = \frac{\sum_{i=1}^{n} x_{i}}{n}.}\)
Proszę sprawdzić, że dla \(\displaystyle{ p^{*}}\) logarytm naturalny funkcji wiarygodności, tym samym funkcja wiarygodności osiąga maksimum lokalne.
Alternatywnie otrzymujemy postać estymatora największej wiarygodności ENW dla zmiennych losowych o rozkładzie Bernoullego w postaci:
\(\displaystyle{ \hat{p} = \frac{\sum_{i=1}^{n} X_{i}}{n}.}\)
\(\displaystyle{ f(x_{i}, p) = p^{x_{i}}(1- p)^{1 -x_{i}}}\) dla \(\displaystyle{ x_{i}\in\{0,1\}, \ \ 0< p < 1.}\)
Z definicji funkcji największej wiarygodności:
\(\displaystyle{ L(p) = \prod_{i=1}^{n}f(x_{i},p) = p^{x_{1}}(1- p)^{1-x_{1}}\cdot ... \cdot p^{x_{n}}(1- p)^{1- x_{n}}.}\)
Z własności działań na potęgach
\(\displaystyle{ L(p) = p^{\sum_{i=1}^{n}x_{i}}(1- p) ^{n - \sum_{i=1}^{n}x_{i}}.}\)
Logarytm naturalny funkcji wiarygodności
\(\displaystyle{ \ln( L(p)) = \sum_{i=1}^{n} x_{i} \ln(p) + ( n - \sum_{i=1}^{n}x_{i})\ln(1- p).}\)
Pochodna I rzędu logarytmu funkcji wiarygodności
\(\displaystyle{ [\ln( L(p))]' = \frac{\sum_{i=1}^{n} x_{i}}{p} - \frac{n - \sum_{i=1}^{n}x_{i}}{1- p}\equiv 0}\) (1)
Mnożymy równanie (1) obustronnie przez \(\displaystyle{ p(1-p)}\)
\(\displaystyle{ (1-p)\sum_{i=1}^{n}x_{i} - p (n - \sum_{i=1}^{n} x_{i}) = 0}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} x_{i} - p\sum_{i=1}^{n} x_{i} - np + p\sum_{i=1}^{n}x_{i} = 0.}\)
Stąd
\(\displaystyle{ {p^{*} = \frac{\sum_{i=1}^{n} x_{i}}{n}.}\)
Proszę sprawdzić, że dla \(\displaystyle{ p^{*}}\) logarytm naturalny funkcji wiarygodności, tym samym funkcja wiarygodności osiąga maksimum lokalne.
Alternatywnie otrzymujemy postać estymatora największej wiarygodności ENW dla zmiennych losowych o rozkładzie Bernoullego w postaci:
\(\displaystyle{ \hat{p} = \frac{\sum_{i=1}^{n} X_{i}}{n}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lis 2014, o 16:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 90 razy
Re: Estymator największej wiarygodności, rozkład Bernoullieg
Dobrze, ale jak tutaj "wsadzić" fakt, że odnotowano 4 sukcesy?