Zmienna losowa X

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Mily102
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 28 lut 2018, o 09:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Zmienna losowa X

Post autor: Mily102 »

Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) posiada gęstość:

\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases}
-\frac{3}{4}x^2+6x-\frac{45}{4}&\text{dla }x\in\left\langle3;5\right\rangle \\
0&\text{dla }x\not\in\left\langle3;5\right\rangle\end{cases}}\)


Wyznacz odchylenie standardowe, medianę, kwartyl dolny i górny.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2018, o 04:04 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .Poprawa wiadomości.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Re: Zmienna losowa X

Post autor: bartek118 »

W czym problem? Znasz wzory?
ODPOWIEDZ