Przedział ufności - problem

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
aspartam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 sie 2017, o 13:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Przedział ufności - problem

Post autor: aspartam »

Badając kosztochłonność pewnego wyrobu uzyskano następujące wyniki :
\(\displaystyle{ \sum_{1}^{10}X_i = 12}\) ,

\(\displaystyle{ \sum_{1}^{10} X_i^{2}=14,436}\)
Na tej podstawie zbudować 95% przedział ufności dla średniego kosztu wyrobu

Mam problem z obliczeniem odchylenia standardowego
Ostatnio zmieniony 2 mar 2018, o 02:08 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
szw1710

Przedział ufności - problem

Post autor: szw1710 »

Nie mamy tu założenia normalności rozkładu. Przy tak małej próbie jest ono niezbędne. Odchylenie standardowe możliwe jest do policzenia na podstawie przedstawionych danych. Wystarczy nieco przekształcić wzór, wg którego liczymy wariancję. Budując przedział ufności przy nieznanym odchyleniu standardowym całej populacji posługujemy się rozkładem t-Studenta. W każdym razie albo masz w zadaniu podane, że rozkład kosztochłonności jest normalny, albo masz 10 danych i weryfikujesz hipotezę o normalności rozkładu np. testem Shapiro-Wilka.
aspartam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 sie 2017, o 13:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Przedział ufności - problem

Post autor: aspartam »

Na pewno należy założyć normalność rozkładu.
Czy mógłby ktoś przekształcić ten wzór, o którym mówi kolega? Totalnie nie mam pojęcia jak to zrobić.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Re: Przedział ufności - problem

Post autor: SlotaWoj »

  • \(\displaystyle{ \text{Var}(X)=\text{E}(X^2)-\Big(\text{E}(X)\Big)^2}\)
ODPOWIEDZ