\(\displaystyle{ X}\) ma rozkład \(\displaystyle{ N(m,\sigma)}\). Przedział ufności dla wartości oczekiwanej tej cechy (dla \(\displaystyle{ 1- \alpha =0,94}\)) wynosi \(\displaystyle{ [36,44]}\). Błąd względny tej estymacji przedziałowej wynosi?
Prosiłbym o rozwiązanie wraz z tłumaczeniem bądź wskazówki.
Rozkład normalny, przedział ufności, błąd względny
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Rozkład normalny, przedział ufności, błąd względny
\(\displaystyle{ \Delta = \frac{1}{2}(44 -36)=...}\)
\(\displaystyle{ \delta = \frac{\Delta}{\overline{X}}=...}\)
\(\displaystyle{ \delta_{\%}= \frac{\Delta}{\overline{X}}\cdot 100 \% =...}\)
\(\displaystyle{ \delta = \frac{\Delta}{\overline{X}}=...}\)
\(\displaystyle{ \delta_{\%}= \frac{\Delta}{\overline{X}}\cdot 100 \% =...}\)