Określanie liczby stopni swobody

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
mejteusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 lut 2018, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Określanie liczby stopni swobody

Post autor: mejteusz »

Cześć!
Mam ogromny problem z jednym z zadań z ekonometrii. Otóż musimy określić liczbę stopni swobody
ze wzoru Q=n-k
Problem mamy z tym k.
Jeśli mamy działanie

y=6x+4z-7w

to ile tych parametrów tutaj jest?
Rzekomo prowadzący powiedział że "Dużo osób zapomniało o wyrazie wolnym (z tym że było kilka arkuszów i niekoniecznie wiadomo czy chodziło o ten).
Czy tutaj k=3 czy k=4?
Liczę na waszą pomoc!
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Określanie liczby stopni swobody

Post autor: janusz47 »

Proszę dokładniej przedstawić problem ekonometryczny.
mejteusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 lut 2018, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: Określanie liczby stopni swobody

Post autor: mejteusz »

Muszę jedynie na podstawie tego modelu określić liczbę stopni swobody.
Chodzi mi jedynie czy jeśli parametr wyrazu wolnego=0 to czy liczymy również wyraz wolny czy w tej sytuacji k=3 czyli liczymy jedynie parametry 6;4;7.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Określanie liczby stopni swobody

Post autor: janusz47 »

Liczba stopni swobody w modelach ekonometrycznych zależy od tego jaki model badamy jakiej statystyki używamy w tym badaniu podczas testowania hipotez lub określania przedziałów ufności

Co to znaczy "parametr wyrazu wolnego"?
ODPOWIEDZ