W punkcie kserograficznym na wyższej uczelni w okresie sesji czas oczekiwania na wykonanie odbitek ksero dla grupy losowo wybranych studentów przedstawiał się następująco(w min.): 12,10,9,5,6,10,10,8,12,3,7,5,2,15,10,8. Na tej podstawie:
a) oszacować na poziomie ufności 0,98 odchylenie standardowe czasu oczekiwania na wykonanie odbitek
b) Zweryfikować hipotezę, że średni czas oczekiwania na odbitki ksero jest nie krótszy niż 10 minut(poziom istotności 0,05)
c) Ocenić jaką co najmniej próbą należy dysponować, aby z prawdopodobieństwem 0,95 oszacować średni czas oczekiwania z błędem nie większym niż 3 minuty.
Proszę o podpowiedzi jak to zrobić, nie potrzebuje całych rozwiązań tylko pomysły
Poziom istotności, poziom ufności
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Poziom istotności, poziom ufności
a)
Przedział ufności dla odchylenia standardowego (kwantyle standaryzowanego rozkładu normalnego \(\displaystyle{ u_{1}= u_{0.01}, \ \ u_{2} = u_{0.99})}\)
b)
Weryfikacja hipotezy o średniej ( obszar krytyczny testu - lewostronny)
Mała próba o nieznanych \(\displaystyle{ \sigma, \mu.}\)
\(\displaystyle{ c)}\)
Określenie liczności próby \(\displaystyle{ n}\) dla oszacowania średniej.
Przedział ufności dla odchylenia standardowego (kwantyle standaryzowanego rozkładu normalnego \(\displaystyle{ u_{1}= u_{0.01}, \ \ u_{2} = u_{0.99})}\)
b)
Weryfikacja hipotezy o średniej ( obszar krytyczny testu - lewostronny)
Mała próba o nieznanych \(\displaystyle{ \sigma, \mu.}\)
\(\displaystyle{ c)}\)
Określenie liczności próby \(\displaystyle{ n}\) dla oszacowania średniej.