Zadanie: Czy przedział ufności dla wartości oczekiwanej \(\displaystyle{ P(35<m<45,5)=0,96}\) jest precyzyjny?
Jak poprawnie rozwiązać to zadanie? Z góry dziękuje za objaśnienia.
Przedziały ufności
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 sty 2018, o 19:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Przedziały ufności
Ostatnio zmieniony 28 sty 2018, o 23:46 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Przedziały ufności
Co to znaczy przedział ufności precyzyjny?
Z układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \overline{x} - d = 35,0\\ \overline{x}+d = 45,5 \end{cases}}\)
wyznaczamy:
\(\displaystyle{ \overline{x} \ \ d .}\)
Określamy względną precyzję przedziału ufności:
\(\displaystyle{ \frac{d}{\overline{x}}\cdot 100 \% .}\)
Z układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \overline{x} - d = 35,0\\ \overline{x}+d = 45,5 \end{cases}}\)
wyznaczamy:
\(\displaystyle{ \overline{x} \ \ d .}\)
Określamy względną precyzję przedziału ufności:
\(\displaystyle{ \frac{d}{\overline{x}}\cdot 100 \% .}\)