Estymator - sprawdzenie czy jest nieobciążony
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 22 sty 2018, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Estymator - sprawdzenie czy jest nieobciążony
Witam potrzebuje pomocy z tym zadaniem, kompletnie nie mogę odnaleźć sposobu rozwiązania tego zadania i każda pomoc jest mile widziana.
Niech \(\displaystyle{ X_{1}}\)....\(\displaystyle{ X_{n}}\) są i.i.d i pochodzą z rozkładu jednostajnego \(\displaystyle{ \mu(\theta,\theta+1)}\) . Sprawdzić czy estymator \(\displaystyle{ T(X)=\frac{1}{n}\sum_{i=1}^{n}X_{i}-\frac{1}{2}}\) jest nieobciążonym estymatorem parametru \(\displaystyle{ \theta}\) .
Niech \(\displaystyle{ X_{1}}\)....\(\displaystyle{ X_{n}}\) są i.i.d i pochodzą z rozkładu jednostajnego \(\displaystyle{ \mu(\theta,\theta+1)}\) . Sprawdzić czy estymator \(\displaystyle{ T(X)=\frac{1}{n}\sum_{i=1}^{n}X_{i}-\frac{1}{2}}\) jest nieobciążonym estymatorem parametru \(\displaystyle{ \theta}\) .
Ostatnio zmieniony 23 sty 2018, o 00:21 przez chudy00700, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 22 sty 2018, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Estymator - sprawdzenie czy jest nieobciążony
Tak umiem, możesz mi rozjaśnić oznaczenie \(\displaystyle{ \mu(\theta,\theta+1)}\) , bo spotykam się pierwszy raz z czymś takim.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2018, o 00:22 przez chudy00700, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Estymator - sprawdzenie czy jest nieobciążony
Możesz mi wyjaśnić, co to za oznaczenie, bo spotykam się pierwszy raz z czymś takim?chudy00700 pisze:Niech \(\displaystyle{ X_{1}}\)....\(\displaystyle{ X_{n}}\) są i.i.d ...
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 22 sty 2018, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Estymator - sprawdzenie czy jest nieobciążony
To znaczy, że zmienne losowe są niezależne o jednakowym rozkładzie.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Estymator - sprawdzenie czy jest nieobciążony
To oznacza, że mają rozkład jednostajny na przedziale \(\displaystyle{ (\theta, \theta +1 )}\)\(\displaystyle{ \mu(\Theta,\Theta+1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Estymator - sprawdzenie czy jest nieobciążony
A czy po polsku nie można tego napisać, tylko koniecznie musisz stosować angielski skrót? Nb. skrót napisałeś błędnie, bo należy pisać iid (bez kropek).chudy00700 pisze:To znaczy, że zmienne losowe są niezależne o jednakowym rozkładzie
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 22 sty 2018, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Estymator - sprawdzenie czy jest nieobciążony
Spokojnie, to nie są moje skróty przepisałem tylko treść zadania.
Czy ten skrót należy pisać z kropkami czy nie, to raczej nie moja sprawa i nie będę tego rozstrzygał, aczkolwiek w internecie spotkałem się z zapisem z kropkami, nasz wykładowca również napisał go z kropkami.
Czy ten skrót należy pisać z kropkami czy nie, to raczej nie moja sprawa i nie będę tego rozstrzygał, aczkolwiek w internecie spotkałem się z zapisem z kropkami, nasz wykładowca również napisał go z kropkami.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Re: Estymator - sprawdzenie czy jest nieobciążony
No to możesz zwrócić uwagę prowadzącemu zajęcia, że stosuje błędny zapis i też już wiesz, że na forum matematyka.pl zadanie należy przedstawiać tak, aby również „niewtajemniczeni” wiedzieli o co chodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Re: Estymator - sprawdzenie czy jest nieobciążony
chudy00700 pisze:Niech \(\displaystyle{ X_{1}}\)....\(\displaystyle{ X_{n}}\) są i.i.d ...
chudy00700 pisze:To znaczy, że zmienne losowe są niezależne o jednakowym rozkładzie.
- Reguły budowy angielskich skrótów mówią co innego i angielska Wiki też podaje postać bez kropek.
- Skoro w polskiej terminologii matematyczno/statystycznej nie ma na to skrótu, to należy pisać „otwartym tekstem”, a jeżeli już stosować obcojęzyczny skrót, to tylko z objaśnieniem.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 22 sty 2018, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Estymator - sprawdzenie czy jest nieobciążony
Proszę wczytać się dokładniej co jest napisane w angielskiej Wikipedii odnośnie tego skrótu.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Estymator - sprawdzenie czy jest nieobciążony
To jest całkowicie standardowe oznaczenie. Podobnie ludzie czasem piszą PID zamiast dziedzina ideałów głównych i nikomu chyba to nie przeszkadza, a jest wygodne (nie uważam też, byśmy musieli pisać w sposób zrozumiały dla pani Basi z kiosku, jej to do niczego nie jest potrzebne).
Tak przy okazji, notabene jest zapożyczone z łacińskiego nota bene („zauważ dobrze") i poprawianie kropek w iid przy jednoczesnym skracaniu wspomnianego wyrazu do Nb. świadczy o językowym dwójmyśleniu.
Tak przy okazji, notabene jest zapożyczone z łacińskiego nota bene („zauważ dobrze") i poprawianie kropek w iid przy jednoczesnym skracaniu wspomnianego wyrazu do Nb. świadczy o językowym dwójmyśleniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Re: Estymator - sprawdzenie czy jest nieobciążony
Nb. tak jak: pt., np., itd., itp., etc., to nie jest językowe dwójmyślenie, tylko tradycjonalizm (są stosowane od ponad stu lat).Premislav pisze:Tak przy okazji, notabene jest zapożyczone z łacińskiego nota bene („zauważ dobrze") i poprawianie kropek w iid przy jednoczesnym skracaniu wspomnianego wyrazu do Nb. świadczy o językowym dwójmyśleniu.
Wg Słownika ortograficznego i prawideł pisowni polskiej Wydawnictwa Zakładu Narodowego im. Ossolińskich, 1981:
Skrótowce złożone ze skrótów pisanych małymi literami w zasadzie pisze się łącznie, stosują jedyną kropkę na końcu. ...
... i byłoby super gdyby nie to, że współcześnie zasady te zostały mocno zliberalizowane.
A PID nie jest wygodne, bo dla mnie oznacza człon proprcjonalno-całkująco-różniczkujący.
@Leg14 To nie jest polski skróty i uważam go „za zaśmiecanie języka”. Parę książek i PDFów z rachunku prawdopodobieństwa i statystyki matematycznej mam i w nich to co trzeba jest przedstawiane „otwartym tekstem”, bez skrótów, które trzeba rozszyfrowywać.
Czuję niesmak, gdy np. z telewizorni jestem informowany, że gdzieś miał miejsce „iwent”, bo jakiś artysta dał „performens”.