Weryfikacja rozkładu prostokątnego

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
aspartam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 sie 2017, o 13:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Weryfikacja rozkładu prostokątnego

Post autor: aspartam »

Witam, mam problem z zadaniem gdzie należy zweryfikować rozkład prostokątny.

Badano zawartość tłuszczu w mleku. Uzyskano następujące wyniki :

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|c} zawartość tłuszczu&liczba próbek \\ \hline 3.2\div3.3&21 \\ 3.3\div3.4&72 \\ 3.4\div3.5&66 \\ 3.5\div3.6&38 \\ 3.6\div3.7&51 \\ 3.7\div3.8&56 \\ 3.8\div3.9&64 \\ 3.9\div4.0&32 \\ \end{tabular}}\)

Przyjmując poziom α = 0,05 zweryfikuj hipotezę, że zawartość tłuszczu dana jest rozkładem
prostokątnym w \(\displaystyle{ \left \langle 3.2 - 4.0 \right\rangle}\)
szw1710

Re: Weryfikacja rozkładu prostokątnego

Post autor: szw1710 »

Stosujemy test chi-kwadrat. Tak samo jak w teście normalności. Tylko prawdopodobieństwa teoretyczne wyliczamy w oparciu o rozkład prostokątny. Dlatego każde z nich to \(\displaystyle{ \frac{1}{8}.}\)
ODPOWIEDZ