Weryfikowanie rozkładu normalnego

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
aspartam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 sie 2017, o 13:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Weryfikowanie rozkładu normalnego

Post autor: aspartam »

Witam.
Mam problem z zadaniem:

Badano strukturę wieku inwestorów giełdowych w pewnej grupie zawodowej:
  • \(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|c}
    lat&inwestorów \\ \hline
    15\div25&20 \\
    25\div35&30 \\
    35\div45&60 \\
    45\div55&50 \\
    55\div\!+\!\infty&10
    \end{tabular}}\)
Przyjmując poziom \(\displaystyle{ \alpha=0,05}\) zweryfikuj hipotezę, że wiek ma rozkład \(\displaystyle{ \mathcal{N}(\mu,\sigma)}\) .

Zupełnie nie wiem jak mam podejść do przedziału \(\displaystyle{ 55}\) i więcej. Nie ma on określonej granicy. Jakiś pomysł?
Ostatnio zmieniony 15 sty 2018, o 18:06 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
szw1710

Re: Weryfikowanie rozkładu normalnego

Post autor: szw1710 »

Mamy dwie możliwości.

1. Domknij go umowną granicą \(\displaystyle{ 65}\). Zauważ, że piszesz o inwestorach giełdowych w grupie zawodowej więc o ludności zawodowo czynnej. Na emeryturę przechodzimy ok. \(\displaystyle{ 65}\) roku życia.

2. Prawdopodobieństwa teoretyczne w teście chi-kwadrat obliczamy w oparciu o rozkład normalny i jego dystrybuantę, a zresztą prawdopodobieństwo dla ostatniej klasy liczymy tak, aby wszystkie prawdopodobieństwa teoretyczne sumowały się do jedynki. Dlatego nie ma większego znaczenia czy ostatni przedział jest zamknięty czy nie.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Weryfikowanie rozkładu normalnego

Post autor: janusz47 »

Z treści zadania wynika, że nie są sprecyzowane parametry rozkładu hipotetycznego (tj. rozkładu normalnego).

Jak wiadomo są to:

\(\displaystyle{ m}\)- wartość oczekiwana,

\(\displaystyle{ S(x)}\) - odchylenie standardowe.

Należy więc te parametry oszacować na podstawie próby.

Estymatorami tych parametrów są

\(\displaystyle{ \overline{x}}\) -średnia arytmetyczna z próby oraz odchylenie standardowe z próby

\(\displaystyle{ s(x).}\)

Kolejne etapy obliczeń są następujące:

1. Wprowadzamy zmienną losową standaryzowaną \(\displaystyle{ Z \sim N(0,1)}\) i obliczamy jej wartości (realizacje), korzystając ze wzoru:

\(\displaystyle{ z_{i} = \frac{x_{Gi} -\overline{x}}{s(x)}, \ \ i = 1,2,3,4,5.}\)

gdzie: \(\displaystyle{ x_{Gi}}\) - górna granica i -tego przedziału klasowego.

Ostatnim przedziałem klasowym jest przedział \(\displaystyle{ 55 - 65}\) lat o liczności \(\displaystyle{ 10}\) inwestorów.

2. Odczytujemy z tablic dystrybuanty rozkładu normalnego standaryzowanego (lub programu komputerowego np. R) \(\displaystyle{ F(z_{i}).}\)

3. Obliczamy wartości prawdopodobieństw:

\(\displaystyle{ p_{i}= F(z_{i}) - F(z_{i-1}), \ \ i =1,2,3,4 .}\)

Dla przedziału ostatniego \(\displaystyle{ p_{5}= 1 - F(z_{4}).}\)

4. Obliczamy liczebności teoretyczne:

\(\displaystyle{ \hat{n_{i}} = N\cdot p_{i}, \ \ i=1,2,3,4,5, N = 170}\) inwestorów.

5. Stawiamy hippotezy:

\(\displaystyle{ H_{0}: F = F_{0}}\)

\(\displaystyle{ H_{1}: F \neq F_{0}.}\)

5. Obliczamy wartość statystyki Pearsona \(\displaystyle{ \chi^2 = \sum_{n =1}^{5}\frac{(n_{i}- \hat{n_{i}})^2}{\hat{n_{i}}}.}\)

Statystyka ta przy założeniu prawdziwości hipotezy zerowej ma asymptotyczny rozkład \(\displaystyle{ \chi^2.}\)

6. Wartość tej statystyki porównujemy z wartością krytyczną \(\displaystyle{ \chi^2_{\alpha}}\) odczytaną z tablic rozkładu \(\displaystyle{ \chi^2}\) (programu np. R) dla założonego poziomu istotności \(\displaystyle{ \alpha =0,05}\) i \(\displaystyle{ 5 - 2-1 = 2}\) stopni swobody, tak by spełniona była nierówność:

\(\displaystyle{ P( \chi^2 \geq \chi^2_{\alpha}) = \alpha.}\)

Mamy więc do czynienia z prawostronnym obszarem krytycznym testu.

Stąd też, jeśli \(\displaystyle{ \chi^2 > \chi^2_{\alpha}}\) hipotezę zerową należy odrzucić.

Oznacza to, że badany rozkład empiryczny nie jest rozkładem normalnym.
ODPOWIEDZ