Twierdzenie graniczne

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
wczymrzecz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 19 lis 2017, o 22:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: xxxx
Podziękował: 10 razy

Twierdzenie graniczne

Post autor: wczymrzecz »

Średnio, co \(\displaystyle{ 20}\) pasażer wsiadający do autobusu na pewnym przystanku kupuje bilet w
automacie. Wiedząc, że dziennie z tego przystanku odjeżdża \(\displaystyle{ 700}\) osób obliczyć, ile biletów powinna zawierać kaseta załadowana do automatu biletowego, by z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0,95}\) wystarczyła na, co najmniej \(\displaystyle{ 30}\) dni pracy?

\(\displaystyle{ p= \frac{1}{20} \\
q= \frac{19}{20} \\
n= 700}\)


Z tego otrzymuję:
\(\displaystyle{ np=35}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{npq} = \sqrt{33,25} \approx 5,77}\)

i mam rozkład \(\displaystyle{ {\mathcal{N}}(35;5,77)}\)

\(\displaystyle{ P(X \ge 30) = ...}\)

a co z tym prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0,95}\) ?
Ostatnio zmieniony 7 sty 2018, o 15:22 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Twierdzenie graniczne

Post autor: janusz47 »

Drogę rozwiązania wybrałeś właściwą: Integralne Twierdzenie de Moivre'a-Laplace'a.

Masz obliczyć \(\displaystyle{ n \in Z}\) - ilość biletów, mając wartość prawdopodobieństwa.
ODPOWIEDZ