Zysk (w tys. zł) z pewnej inwestycji ma rozkład \(\displaystyle{ {\mathcal{N}} (15,10)}\) . Ile pieniędzy powinien
posiadać inwestor jako zabezpieczenie, by prawdopodobieństwo, że nie będzie w stanie
pokryć powstałych strat nie było większe niż \(\displaystyle{ 0,1}\) ?
Czy w dobrym kierunku idę?
\(\displaystyle{ P(X \le 0,1) = P( \frac{X-15}{10}< \frac{0,1-15}{10})}\)
Rozkład normalny
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 22:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: xxxx
- Podziękował: 10 razy
Rozkład normalny
Ostatnio zmieniony 7 sty 2018, o 15:18 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7910
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1670 razy
Re: Rozkład normalny
Nie można mieszać prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ p= 0,1}\) z ilością pieniędzy \(\displaystyle{ N}\) w tys. zł, którą powinien posiadać inwestor jako zabezpieczenie.
\(\displaystyle{ Pr(\{X> N\}) \leq 0,1}\)
\(\displaystyle{ Pr\left(\frac{X -15}{10}> \frac{N-15}{10}\right) \leq 0,1}\)
\(\displaystyle{ Pr\left( Z \leq \frac{N-15}{10}\right) \geq 0,9}\)
\(\displaystyle{ \phi\left( \frac{N-15}{10}\right) \geq \phi(0,9)}\)
Z tablicy dystrybuanty \(\displaystyle{ N(0,1)}\) lub programu np. R
\(\displaystyle{ \frac{N-15}{10} \geq 0,8}\)
\(\displaystyle{ N \geq 23000}\) zł.-- 9 sty 2018, o 15:24 -- Korekta:
\(\displaystyle{ \phi\left( \frac{N-15}{10}\right) \geq 0,9}\)
Z tablicy dystrybuanty \(\displaystyle{ N(0,1)}\) lub programu np. R:
\(\displaystyle{ \phi\left( \frac{N-15}{10}\right) \geq \phi(1,28)}\)
\(\displaystyle{ \frac{N-15}{10} \geq 1,28}\)
\(\displaystyle{ N \geq 27800}\) zł.
Za pomyłkę przepraszam.
\(\displaystyle{ Pr(\{X> N\}) \leq 0,1}\)
\(\displaystyle{ Pr\left(\frac{X -15}{10}> \frac{N-15}{10}\right) \leq 0,1}\)
\(\displaystyle{ Pr\left( Z \leq \frac{N-15}{10}\right) \geq 0,9}\)
\(\displaystyle{ \phi\left( \frac{N-15}{10}\right) \geq \phi(0,9)}\)
Z tablicy dystrybuanty \(\displaystyle{ N(0,1)}\) lub programu np. R
\(\displaystyle{ \frac{N-15}{10} \geq 0,8}\)
\(\displaystyle{ N \geq 23000}\) zł.-- 9 sty 2018, o 15:24 -- Korekta:
\(\displaystyle{ \phi\left( \frac{N-15}{10}\right) \geq 0,9}\)
Z tablicy dystrybuanty \(\displaystyle{ N(0,1)}\) lub programu np. R:
\(\displaystyle{ \phi\left( \frac{N-15}{10}\right) \geq \phi(1,28)}\)
\(\displaystyle{ \frac{N-15}{10} \geq 1,28}\)
\(\displaystyle{ N \geq 27800}\) zł.
Za pomyłkę przepraszam.