Statystyka dostateczna rozkład wykładniczy

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
royal111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 sty 2018, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Statystyka dostateczna rozkład wykładniczy

Post autor: royal111 »

Witam, mam problem z zadaniem.

\(\displaystyle{ Niech $X=(X_1, ..., X_n)$ będzie próba rozkładu wykładniczego ujemnego o parametrach $\mu \in \mathbb{R}$ i $\sigma > 0$ o gęstości:

$f(x)=\frac{1}{\sigma}exp(-\frac{x-\mu}{\sigma})1{\hskip -2.5 pt}\hbox{l}_{(\mu, \infty)}(x)$ \quad \quad $x \in \mathbb{R}$.

Znaleźć statystykę dostateczną dla parametru $\sigma > 0$ przyjmując wartość parametru $\mu$ za znaną.}\)


Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc!
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: Statystyka dostateczna rozkład wykładniczy

Post autor: leg14 »

Znane Ci jest kryterium faktoryzacji"?
royal111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 sty 2018, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Re: Statystyka dostateczna rozkład wykładniczy

Post autor: royal111 »

Tak, tylko nie do końca wiem, jak to połączyć z założeniem że parametr \(\displaystyle{ $\mu$}\) jest znany.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: Statystyka dostateczna rozkład wykładniczy

Post autor: leg14 »

To oznacza, że możesz go traktować jak liczbę i się nim nie przejmować.
Kryterium faktoryzacji się zazwyczaj formułuje tak, że:
\(\displaystyle{ f_{\theta}(x) = g_{\theta}(T(x))h(x)}\) , gdzie f to gęstość, \(\displaystyle{ \theta}\) parametry, a T to poszukiwana statystyka dostateczna. To, że parametr \(\displaystyle{ \mu}\) jest znany oznacza, iż \(\displaystyle{ \theta = \sigma}\) i każda z funkcji \(\displaystyle{ T,g,h}\) może zależeć od \(\displaystyle{ \mu}\)
royal111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 sty 2018, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Re: Statystyka dostateczna rozkład wykładniczy

Post autor: royal111 »

leg14 pisze:To oznacza, że możesz go traktować jak liczbę i się nim nie przejmować.
Kryterium faktoryzacji się zazwyczaj formułuje tak, że:
\(\displaystyle{ f_{\theta}(x) = g_{\theta}(T(x))h(x)}\) , gdzie f to gęstość, \(\displaystyle{ \theta}\) parametry, a T to poszukiwana statystyka dostateczna. To, że parametr \(\displaystyle{ \mu}\) jest znany oznacza, iż \(\displaystyle{ \theta = \sigma}\) i każda z funkcji \(\displaystyle{ T,g,h}\) może zależeć od \(\displaystyle{ \mu}\)
A mógłbyś mi podać, jaka to będzie statystyka? Bo nie potrafię do tego sama dojść.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: Statystyka dostateczna rozkład wykładniczy

Post autor: leg14 »

Spróbuj - to łatwe. Może zacznij od napisania jak wygląda łączna gęstość całej próby
ODPOWIEDZ